Vijest

Koronavirus ograničava porodične posete optuženima za ratne zločine na Kosovu

18. Maja 2021.13:20
Sa ciljem da spreče pojavu infekcije koronavirusa u svojim pritvorskim objektima, Specijalizovana veća Kosova (SVK) sa sedištem u Haagu ograničila su porodične posete bivšim čelnicima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) koji čekaju suđenje.

This post is also available in: English


Sedište SVK u Haagu. Foto: EPA-EFE/Phil Nijhuis

Iz SVK-a za BIRN kažu da su zbog pandemije koronavirusa posete bivšim vođama OVK, koji se nalaze u pritvoru gde čekaju suđenje, ograničene.

Umesto poseta uživo, dozvoljeni su video komunikacija, telefonski pozivi i dopisivanje, čime se nastoji da osumnjičeni i osoblje koje radi u pritvorskom centru budu zaštićeni od eventualne infekcije koronavirusom.

Međutim, neke osobe bliske osumnjičenima izražavaju nezadovoljstvo zbog ovog ograničenja.

Artan Behrami, nekadašnji savetnik bivšeg predsednika Hašima Tačija, jedan od onih koji čekaju suđenje po optužnici za ratne zločine, smatra da je ovakva politika poseta represivna.

“Ovo nije Gvantanamo, niti zatvor Pokrov u kojem se nalazi [ruski opozicioni lider Aleksej] Navaljni”, napisao je na Twitteru Behrami, koji sada vodi internet stranicu Demokracia.

“Pritvorski centar Specijalizovanih veća Kosova je jedino mesto u Evropi gde su porodične posete zabranjene, čime se krše standardi EU i SE [Saveta Evrope]”, dodaje on.

Iz SVK-a su u pismenom odgovoru za BIRN istakli da provode proporcionalne mere u skladu sa medicinskim savetom, “da bi zaštitili zdravlje pritvorenika i ostalih u pritvorskim jedinicama”.

“Na osnovu ovog saveta, lične posete članova porodica i drugih ličnih posetioca u pritvorskim jedinicama privremeno su ograničene. Specijalizovana veća Kosova svo vreme imaju na umu zdravlje i dobrobit pojedinaca u pritvorskom centru i svoje politike baziraju na trenutnim medicinskim savetima”, ističu iz SVK-a.

“Razumemo da su za pritvorenike i njihove porodice posete uživo od najveće važnosti. Imajući ovo na umu, ove se privremene mere stalno preispituju, u svetlu sveukupne situacije u javnom zdravstvu i specifične situacije u pritvorskim ustanovama, na primer, kao u vezi sa vakcinisanjem”, dodaju iz SVK-a.

Tači i još trojica bivših kosovskih političara optuženi su za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti koje su navodno počinili u ratu na Kosovo krajem 1990-ih kao visoki pripadnici OVK. Svi su se izjasnili da nisu krivi.

U optužnici se navodi da su optuženi bili deo “udruženog zločinačkog poduhvata” čiji je cilj bio preuzimanje kontrole nad Kosovom, pri čemu su se koristili sredstvima koja uključuju “nezakonito zastrašivanje, maltretiranje, nasilje i uklanjanje onih koji su se smatrali protivnicima”.

Optužnica uključuje navode o progonu, nezakonitom zatvaranju, samovoljnom pritvaranju, mučenju, ubistvima i prisilnim nestancima na Kosovu i u severnoj Albaniji.

SVK su osnovana kako bi sudili bivšim pripadnicima OVK za zločine koje su navodno počinili tokom i neposredno nakon rata na Kosovu (1998.–2000.).

Deo su kosovskog pravosudnog sistema, ali je njihovo sedište u Holandiji i u njima je angažovan međunarodni kadar.

Ipak, Albanci na Kosovu smatraju takozvani Specijalni sud uvredom za rat koji je vodila OVK.

 

Serbeze Haxhiaj


This post is also available in: English