Vijest

Kosovo: Imena Srba izostavljena sa memorijala žrtvama NATO napada

Fond za humanitarno pravo Kosovo (FHPK) pozvao je Opštinu Podujevo da ispravi grešku u vezi sa nedavno otkrivenom spomen-pločom posvećenom putnicima autobusa koji su 1999. godine poginuli u vazdušnom napadu NATO-a, jer se na njemu ne nalaze i imena srpskih žrtava.

This post is also available in: English


Gradonačelnik Podujeva Špejtim Bulići otkriva spomen-ploču. Foto: Špejtim Bulići/Facebook

FHP Kosovo pozvao je danas Opštinu Podujevo da doda imena 13 srpskih žrtava na spomen-ploču podignutu u znak sećanja na 44 ljudi koji su izgubili život kada je NATO 1. maja 1999. pogodio autobus na mostu u Lužanu.

Spomen-ploču je otkrio gradonačelnik Podujeva Špejtim Bulići u subotu, na 22. godišnjici napada, ali ona, kaže se u saopštenju FHPK-a, nosi samo imena 31 žrtve albanske nacionalnosti.

“Negiranje žrtava na etničkoj osnovi, predstavlja uvredu za žrtve i njihove porodice i produbljuje podele između zajednica na Kosovu”, navodi se u saopštenju.

FHP takođe izražava zabrinutost i zbog toga što lokalne i državne institucije doprinose “jačanju jednostranih narativa, koji predstavljaju selektivne verzije istorije”.

Gradonačelnik Bulići je obrazložio da spomen-ploča ukazuje da je bilo i drugih žrtava u vazdušnom napadu, jer nakon nabrajanja žrtava albanske nacionalnosti zaključno sa brojem 31, upisan je i broj 32 i savljene tri tačke.

“Na kraju ploče nalaze se tri tačke, što znači da postoje i drugi”, rekao je Bulići za BIRN.

Bulići je dodao da se Opština oslanjala na opštinsku komisiju, koja nije imala potvrđene informacije o drugim žrtvama napada.

Nije precizirao hoće li doći do izmene na spomen-ploči ukoliko se imena ostalih žrtava potvrde.

Odgovarajući na Bulićijeve navode, Bekim Blakaj, izvršni direktor FHP-a Kosovo, za BIRN je istakao da upisivanje tri tačke na spomen-ploči “nije dostojanstveno za žrtve”.

“Stavljanje tri tačke znači da je Opština znala da ima i drugih žrtava i da je trebala dodatno da to istraži”, kazao je Blakaj.

“To je neprihvatljivo. Među žrtvama je bilo i srpske dece, kao što je bilo i albanske dece… Možete zamisliti kako se osećaju porodice žrtava”, dodao je on.

Pogođeni autobus vozio je na redovnoj liniji Priština – Niš i među putnicima je bilo i dece.

NATO je izrazio žaljenje zbog pogibije putnika, ali je obrazložio da je most bio legitiman vojni cilj.

Tokom 78-dnevne vazdušne kampanje poduzete kako bi se Slobodan Milošević naterao da okonča nasilnu represiju nad kosovskim Albancima, NATO je u nekoliko navrata greškom pogodio civile.

 

 

Eraldin Fazliu


This post is also available in: English