Suđenje

Suđenje Dragoslavu Bojiću odloženo na neodređeno vrijeme

28. Aprila 2021.11:10
Nakon što je vještak medicinske struke naveo da je došlo do pogoršanja zdravstvenog stanja Dragoslava Bojića, optuženog za zločine počinjene na području Kotor-Varoši, Sudsko vijeće je ročište u ovom predmetu odložilo na neodređeno vrijeme.

Sud Sud BiH. Foto: BIRN BIH

Na statusnoj konferenciji održanoj kako bi se odlučilo o daljnjem toku krivičnog postupka, vještak Josip Mišković je iznio svoj nalaz i mišljenje prema kojem je došlo do pogoršanja Bojićevog zdravstvenog stanja. Također je naveo da optuženi nije sposoban putovati dva puta sedmično iz Banje Luke u Sarajevo, ali da je sposoban pratiti suđenje.

Vještačenje optuženog, prema riječima Miškovića, urađeno je na osnovu medicinske dokumentacije.

Tužilaštvo BiH je predložilo da vještak prilikom narednog vještačenja posjeti Bojića kako bi mogao pružiti više informacija, sa čime se Sudsko vijeće složilo.

Bojiću se, uz još petoricu optuženih, ranije sudilo za zločine počinjene u Kotor-Varoši, ali je postupak protiv njega zbog zdravstvenog stanja razdvojen u aprilu 2016. godine.

Za učešće u zatvaranju, mučenju i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad Bošnjacima i Hrvatima u Kotor-Varoši, osim Bojića optuženi su i Savo Tepić, Duško Maksimović, Duško Vujičić, Ilija Kurušić i Radojko Keverović. Bojić je optužen da je zločine činio kao komandir Policijske stanice u Kotor-Varoši.

U toku je odvojeni postupak protiv Tepića, nekadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB), Vujičića, aktivnog policajca, Maksimovića, rezervnog policajca, i Kurušića, pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), dok je postupak u odnosu na optuženog Keverovića također razdvojen zbog njegovog zdravstvenog stanja.

U decembru 2014. preminuo je Rade Škorić, kojem se također sudilo u ovom predmetu.

Sudsko vijeće je ročište odložilo na neodređeno vrijeme, te će se u narednom periodu od pola godine zakazati ponovno medicinsko vještačenje optuženog Bojića.

Lamija Grebo