Suđenje

Novi početak suđenja bivšim policijskim rukovodiocima za zločine u Vlasenici

28. Aprila 2021.12:07
Suđenje nekadašnjim policijskim rukovodiocima u Vlasenici počelo je iznova pred Sudom Bosne i Hercegovine uz povratak prvooptuženog Maneta Đurića u sudnicu i novu predsjedavajuću Vijeća.


Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo je pročitalo optužnicu koja Đurića, Radenka Stanića, Miroslava Kraljevića i Gorana Garića tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen u Vlasenici, u okviru širokog i sistematičnog napada u periodu od aprila 1992. do marta 1993. godine.

Oni su po 18 tačaka i podtačaka optuženi za progon bošnjačkog civilnog stanovništva ubistvima, zatvaranjima, prisilnim nestancima, seksualnim zlostavljanjem i drugim nečovječnim djelima.

Prema optužnici, Đurić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Vlasenici i član Kriznog štaba, Stanić komandir, Kraljević komandir specijalnog voda policije poznatog kao “Mićini specijalci”, a Garić policajac.

Tužilac Seid Marušić je u uvodnoj riječi kazao da će biti saslušano više od 100 svjedoka o nezakonitim zatvaranjima, mučenjima, nestancima i ubijanjima.

On je rekao da su optuženi doprinijeli cilju trajnog iseljavanja bošnjačkog stanovništva s područja Vlasenice. Kako je dodao, iako optuženi nisu smislili taj plan, oni su ga sprovodili i podržavali.

Odbrane nisu izlagale uvodne riječi.

Optužnica u ovom predmetu potvrđena je u februaru 2018. a početak suđenja je više puta odgađan zbog bolesti Đurića. Postupak protiv njega je razdvojen, a suđenje preostaloj trojici je počelo u oktobru 2019. godine.

Održano je desetak ročišta na kojima su saslušavani svjedoci, a onda je u septembru prošle godine došlo do promjene predsjedavajuće Vijeća. Umjesto Enide Hadžiomerović postavljena je Dalida Burzić, koja je naložila novo vještačenje zdravstvenog stanja Đurića.

Nakon što su vještaci u februaru ove godine ocijenili da je Đurić sposoban da učestvuje u postupku uz određene pauze, Vijeće je ponovo spojilo postupak.

Burzić je kazala da suđenje kreće iz početka, sugerišući tužiocu da prvo pozove svjedoke koji su već saslušani kako bi se izbjegli problemi sa dostavljanjem dokaza Odbranama.

Ona je braniocima rekla da prvo moraju izvršiti uvid u dokaze Tužilaštva i da se mogu obratiti Vijeću tek ako napismeno dobiju od tužioca da ne posjeduje neki dokument.

Saslušanje prvih svjedoka zakazano je za 12. maj.

Marija Taušan