Vijest

Milanović u odbrani svoje odluke da primi osuđenog za ratni zločin

27. Aprila 2021.16:02
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović stao je u odbranu svoje odluke da se sastane sa bivšim oficirima Hrvatskog vijeća obrane (HVO), uključujući i bivšeg haškog osuđenika.

This post is also available in: English


Milanović sa bivšim oficirima HVO-a. Foto: Kabinet predsjednika Republike Hrvatske/Tomislav Busljeta

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović stao je danas u odbranu odluke da u svom kabinetu primi bivše oficire HVO-a, među kojima je bio i Tihomir Blaškić, koji je odslužio zatvorsku kaznu za zločine počinjene tokom rata u Bosni i Hercegovini na koju ga je osudio Haški tribunal.

“Postoje razne kategorije ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti, kaznenih djela koja se tiču običaja ratovanja i vođenja rata, to je širok spektar mogućih prijestupa. Da je Blaškić odgovoran za nešto za što je recimo odgovoran Ratko Mladić, ja ga ne bih primio”, rekao je Milanović za medije.

Presudu Haškog tribunala Blaškiću opisao je kao “političku presudu”.

Milanović se u ponedjeljak sastao sa bivšim oficirima HVO-a sa kojima je razgovarao “o ulozi HVO-a u obrani Hrvata u BiH, kao i o doprinosu pripadnika HVO-a u odbrani Hrvatske tokom Domovinskog rata”, saopštili su iz njegovog kabineta.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) je prvostepenom presudom osudio Blaškića na 45 godina zatvora proglasivši ga krivim za naređivanje, planiranje, pomaganje i podržavanje zločina nad Bošnjacima 1993. godine.

Zločini za koje je bio optužen uključivali su planiranje i naređivanje napada na selo Ahmići u aprilu 1993. godine, kada je ubijeno više od 100 civila bošnjačke nacionalnosti, uglavnom žena i djece, kao i uništavanje imovine, progon i korištenje zatvorenika kao živi štit.

On je uložio žalbu i sud je 2004. godine odbacio 16 od 19 tačaka prve optužnice, posebno tvrdnju da je Blaškić imao komandnu odgovornost za masakr u Ahmićima. Osuđen je na devet godina zatvora zbog zločina nad ratnim zarobljenicima.

Blaškić je 2010. izrazio podršku odluci bivšeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića da posjeti Ahmiće i oda poštu žrtvama, te naglasio da je i sam to uradio nakon izdržavanja kazne.

Milanović je danas najavio da će primiti i Milivoja Petkovića, bivšeg komandanta HVO-a, koji služi kaznu zatvora za zločine protiv čovječnosti na koju ga je osudio MKSJ.

“Primit ću i Petkovića kad izađe iz zatvora. Nadam se da će to biti uskoro. A primit ću ga jer on nije ratni zločinac”, rekao je Milanović.

Milanović je Petkovića branio i u avgustu prošle godine, kada je izjavio da “nije svako tko je dobio kaznu u Haagu ratni zločinac”.

Petković je 2017. osuđen za zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja i teških kršenja Ženevskih konvencija između 1992. i 1994. godine.

Proglašen je krivim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj uklanjanje Bošnjaka sa teritorije BiH na kojoj je rukovodstvo bosanskih Hrvata, zajedno sa rukovodstvom Hrvatske, željelo da uspostavi hrvatsku dominaciju.

Sa njim je osuđeno još pet vojnih i političkih zvaničnika samoproglašene Herceg-Bosne – Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Valentin Ćorić i Berislav Pušić.

 

Anja Vladisavljević


This post is also available in: English