Vijest

Novinarka BIRN-a BiH Nermina Kuloglija u izboru za nagradu “One World Media”

14. Aprila 2021.14:25
Novinarka Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Nermina Kuloglija izabrana je u širi krug kandidata za nagradu “One World Media” u kategoriji “New Voice” među mladim novinarima iz cijelog svijeta koji su tokom godine dali značajan doprinos međunarodnom novinarstvu.

This post is also available in: English


Nermina Kuloglija. Foto: BIRN BiH

Kuloglija je ušla u izbor od deset novinara u jednoj od kategorija međunarodne nagrade “One World Media” za serijal istraživanja o ultradesničarskim organizacijama u BiH. Kuloglija je prva novinarka koja je otkrila kako su desničarske grupe u Bosni i Hercegovini povezane s članovima ozloglašenih međunarodnih ekstremno desničarskih organizacija u SAD-u, Evropi, Rusiji i Ukrajini. Ona je jedina novinarka iz BiH koja je izabrana u širu listu za ovogodišnju nagradu.

Nominacija se odnosi na ranije objavljena istraživanja Desničarske i neonacističke organizacije neometano ističu simbole u PrijedoruMostarski navijači i desničari pokazuju naklonost ukrajinskom “Azovu“, te TV Justice emisiju Odjeci ultranacionalističkih narativa u Srebrenici 25 godina nakon genocida.

U svojim istraživanjima, osim što je otkrila rad ultradesničarskih grupa u dva bosanskohercegovačka grada sa osjetljivom poslijeratnom prošlošću, Kuloglija je otkrila i identitete pojedinih pripadnika grupa.

Ove godine za nagradu “One World Media” stiglo je više od 500 prijava iz 96 zemalja svijeta.

“Kvalitet i različitost prijava su bili izvrsni i mi smo ponosni da objavimo širi spisak nominovanih u svih 15 kategorija”, objavili su organizatori nagrade “One World Media Trust”.

Međunarodna nagrada “One World Media” dodjeljuje se od 1988. godine za najbolje medijske priče koje ruše stereotipe, mijenjaju narativ i povezuju ljude iz različitih kultura. Ova nagrada se dodjeljuje u 15 kategorija za novinare i medije koji podižu svijest o problemima u zemljama u razvoju. Nagrada se dodjeljuje od 2012. godine u Londonu.

U kategoriji “New Voice”, osim Kuloglije, nominovani su i Fateh Al Rahman Al-Hamdani (BBC News Arabic), Grace Ekpu (BBC), Liz Oliva Fernandez (Belly of the Beast), Lou Ferreira i Nandini Archer (openDemocracy), Rakan Abed El Rahman (Middle East Eye), Wale Lawal (The Republic) i Tatsiana Yanutsevich i Zecharias Zelalem kao freelance novinari.

Žiri nagrade čine medijski stručnjaci i nagrađivani filmski radnici te vrhunski urednici i međunarodni dopisnici Sky Newsa, CNN-a, Al Jazeere, Middle East Eyea, BBC-a i drugi.

Sudije u kategoriji “New Voice” su Louise Hastings, izvršna urednica Sky Newsa, Daniel Pearl, urednik ViacomCBS-a, Shatha Hammad, novinarka Middle East Eyea, i Marina Dias, komunikacijska koordinatorica iz Agencia Publice.

U uži krug u svih 15 kategorija prošlo je 150 novinara i medijskih radnika. U maju će biti objavljena uža lista po troje nominovanih u svakoj kategoriji, a pobjednici će biti proglašeni na online ceremoniji 17. juna ove godine.

    Azra Husarić Omerović


    This post is also available in: English