Vijest

Hrvatska: Poništena oslobađajuća presuda za ubistvo civila kod Karlovca 1991. godine

29. Marta 2021.09:28
Vrhovni sud Hrvatske poništio je presudu kojom se Marko Carević, bivši ratni komandant Teritorijalne odbrane Gornjeg Sjenička samoproglašene Srpske autonomne oblasti Krajina (SAO Krajina), oslobađa optužbi da je u oktobru 1991. naredio ubistvo 83-godišnjeg civila.

This post is also available in: English

Vrhovni sud Hrvatske. Foto: BIRN.

Hrvatski Vrhovni sud je saopštio da je poništio raniju sudsku odluku kojom je Marko Carević (66) oslobođen optužbe da je naredio ubistvo starijeg Hrvata u naselju Kablar u oktobru 1991. godine.

Vrhovni sud u svojoj odluci kaže da “ne stoje” zaključci prvostepenog suda da se nije moglo pouzdano utvrditi da je Carević naredio ubistvo civila, i naložio je ponovno suđenje.

Sud je potvrdio presudu kojom je drugooptuženi u ovom predmetu, 64-godišnji pripadnik srpskih paravojnih jedinica Ljuban Linta, osuđen. On je trenutno nedostupan hrvatskim vlastima.

Ubistvo je počinjeno za vreme okupacije Kablara, naselja koje je deo grada Karlovca, za vreme sukoba između Hrvatske vojske i Jugoslovenske narodne armije i srpskih paravojnih jedinica.

Prema navodima iz optužnice, pripadnici srpske paravojne grupe Gornji Sjeničak uhapsili su 83-godišnjeg Ivana Grgića u vrtu njegove porodične kuće i odveli ga kod Carevića.

Nakon ispitivanja Grgića, Carević je jednom od pripadnika jedinice rekao da ga ubije. Ali on to nije želio, pa je Carević izdao isto naređenje Linti.

Pripadnici jedinice su zatim ubili starca.

Okružni sud u Rijeci je 2019. proglasio Lintu krivim za ubistvo Grgića i osudio ga na deset godina zatvora, dok je Carević oslobođen optužbe da je naredio ubistvo.

Linta ima i hrvatsko i srbijansko državljanstvo, a poslednja adresa mu je u Srbiji, te mu je suđeno i presuđeno u odsustvu.

 

Anja Vladisavljević


This post is also available in: English