Vijest

Crnogorski ministar kritikovan zbog poricanja genocida u Srebrenici

29. Marta 2021.14:22
Američka i britanska ambasada u Podgorici oštro su reagovale na izjavu crnogorskog ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića da genocid u Srebrenici nije nedvosmisleno utvrđen.

This post is also available in: English


Vladimir Leposavić, crnogorski ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava. Foto: Parlament Crne Gore.

Nakon što je ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić izrazio sumnju u presude međunarodnih sudova za zločine u Srebrenici, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici pozvala je u nedjelju crnogorsku Vladu da izrazi jasan stav po ovom pitanju.

“Ambasada je zabrinuta zbog komentara koji bacaju sumnju na to što se dogodilo u Srebrenici 1995. godine. Tražimo jasnoću i nadamo se da će Vlada nedvosmisleno osuditi masakr i nazvati ga onakvim kakav je bio – genocid”, objavila je Ambasada SAD-a na Twitteru.

Leposavić, inače prosrpski političar, izjavio je da Haški tribunal, koji je dešavanja u Srebrenici klasifikovao kao genocid, nema legitimitet jer je, kako je rekao, uništio dokaze o trgovini organima srpskih civila na Kosovu.

“Spreman sam da priznam da je učinjen zločin kada se to nedvosmisleno utvrdi”, kazao je Leposavić u petak na sjednici Skupštine Crne Gore.

Politički lideri prosrpskih stranaka u Crnoj Gori konstantno odbijaju da prihvate definiciju Haškog tribunala, pri čemu naglašavaju da su ubistva u Srebrenici ratni zločin, ali ne i genocid.

Reagovala je i britanska ambasada u Podgorici.

“Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje jasno u svom dugogodišnjem stavu da je ono što se desilo u Srebrenici bio genocid. To su činjenice, utvrđene pred dva međunarodna suda na osnovu brojnih dokaza”, navodi se na Twitter profilu Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u Podgorici.

Opozicione stranke i građanski aktivisti zatražili su Leposavićevu ostavku i pozvali premijera Zdravka Krivokapića da javno uputi kritike zbog njegove izjave.

Ali Slaven Radunović, poslanik prosrpskog Demokratskog fronta, optužio je američku i britansku ambasadu da vrše politički pritisak na Vladu.

“Odnos mnogih u Crnoj Gori prema definiciji dešavanja u Srebrenici tokom rata, nije odnos prema žrtvama, koje svi duboko žalimo i dijelimo bol i patnju njihovih porodica, već isključivo odnos prema ispolitizovanim odlukama Haškog suda, koje su, kao i još neki slični instrumenti, korišćene za stvaranje crno-bijele slike o Srbima kao ‘lošim momcima’, kako bi se opravdale neke nelegalne akcije velikih sila prema nama”, saopštio je danas Radunović.

Crnogorska skupština je 2009. usvojila deklaraciju kojom je prihvatila rezoluciju Evropskog parlamenta o Srebrenici, a kojom je 11. juli proglašen kao dan sjećanja na žrtve masakra u Crnoj Gori.

Ali, iako se u deklaraciji osuđuju zločini, kao i drugi zločini počinjeni tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji, riječ “genocid” se ne spominje.

U decembru 2020. godine, crnogorska opoziciona Bošnjačka stranka predložila je da Skupština usvoji rezoluciju o priznavanju genocida u Srebrenici, ali vladajuća većina je glasala protiv.

U julu 1995. godine, više od 7.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka iz Srebrenice je u nizu masakara ubijeno od strane srpskih snaga, dok je preko 40.000 žena, djece i starijih ljudi protjerano. Ovaj zločin su Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodni sud pravde klasifikovali kao genocid.

Samir Kajošević


This post is also available in: English