Vijest

Biljana Plavšić primljena u bolnicu zbog koronavirusa

18. Marta 2021.15:52
Nekadašnja predsjednica Republike Srpske (RS) i haška osuđenica Biljana Plavšić primljena je u bolnicu u Beogradu na liječenje nakon što se zarazila koronavirusom.

This post is also available in: English

Biljana Plavšić u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). Foto: EPA/ANP/REUTERS

“Biljana Plavšić liječi se od COVID-19 u bolnici ‘Dragiša Mišović’ u Beogradu i njeno je stanje ozbiljno”, rekao je član porodice SRNA-i.

“U bolnici je već tri dana. Ima sve simptome, porodica ju je odvela u bolnicu i nakon ispitivanja odlučeno je da je hospitaliziraju”, kazao je neimenovani član porodice.

Član porodice je dodao da je Plavšić primljena u bolnicu s početnim znakovima upale pluća, ali da nije na respiratoru.

Plavšić, kojoj je 91 godina, jedina je žena koju je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) optužio i osudio.

Optužena je za genocid, saučesništvo u počinjenju genocida, istrebljenje, ubistva, namjerno lišavanje života i druge zločine počinjene tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Ona se 2003. godine nagodila sa Haškim sudom i osuđena je na 11 godina zatvora zbog ratnih zločina. U oktobru 2009. puštena je nakon izdržavanja dvije trećine kazne.

Uprkos tome što se Plavšićeva izjasnila krivom, nakon što je odslužila kaznu i vratila se u Beograd, dala je nekoliko javnih izjava rekavši da je nevina i da je svrha njenog priznanja krivice bilo izricanje blaže kazne.

Plavšić je drugi višerangirani zvaničnik RS-a i haški osuđenik koji je bolovao od koronaviusa.

U septembru 2020. godine Momčilo Krajišnik, bivši predsjednik Skupštine RS-a, preminuo je od posljedica komplikacija izazvanih koronavirusom.

On je u martu 2009. godine osuđen na 20 godina zatvora zbog učešća u zločinima protiv čovječnosti nad nesrbima, uključujući istrebljenje, ubistva, progon, deportaciju i prisilno premještanje.

U septembru 2013. godine, kada je pušten, priređen mu je doček po povratku u RS.

 

Danijel Kovačević


This post is also available in: English