Suđenje

Bastah: Suđenje za zločine u Vlasenici odgođeno na neodređeno vrijeme

16. Marta 2021.16:15
Na suđenju za zločine počinjene u Vlasenici, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine prisjetio se noći kada je iz zatvora izvedena grupa muškaraca.


Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Ibro Osmanović je ispričao da je jedne noći u zatvor iza Suda u Vlasenici došao izvjesni Prodanović zvani Cile i popisao zatvorenike. Kako je naveo, otvarao je vrata ćelija i pitao za imena.

Svjedok je kazao da je uslijedilo izvođenje jednog po jednog. Rekao je da je i on izveden, ali da ga je vratio Ljubiša Vukotić.

Kazao je da su iz njegove ćelije izvedena dvojica maloljetnika. U hodniku, kako je rekao, vidio je stražare i druga uniformisana lica, među kojima i optuženog Predraga Bastaha zvanog Car.

Osmanović je izjavio da su te noći odvedena 32 zatvorenika. Kazao je da je 18. juna 1992. prebačen u logor “Sušica”, gdje je vidio trojicu zatočenika, od kojih su dva bila s njim u zatvorskoj ćeliji.

Rekao je da se iznenadio i da ih je pitao otkud oni tu, a da su mu odgovorili da ih je Car pustio iz autobusa.

Bastahu je na teret stavljeno učešće u ubistvima 37 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Mračni dol. On je, prema optužnici, počinio zločin protiv čovječnosti u svojstvu pripadnika rezervne policije, sa dva pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Prema navodima optužnice, optuženi je vršio obezbjeđenje mjesta strijeljanja i, uz prijetnju oružjem, žrtve koje su se nalazile u autobusu usmjeravao na mjesto gdje su ubijane.

Na pitanje Odbrane, svjedok Osmanović je kazao da ne može isključiti da je Cile, koga poznaje kao čovjeka koji je igrao košarku, pravio spisak.

Bastah je pitao svjedoka da li je Miroslav Kraljević prozvao 20 ljudi iz zatvora, koje je kasnije strijeljala njegova sestra Višnja, da osveti brata koji je poginuo. Osmanović je rekao da mu to nije poznato.

Svjedok je kazao da su ga iz kuće 2. juna Bastah i izvjesni Rikanović odveli u policiju, gdje su ga predali dežurnoj službi. Izjavio je da je odatle sproveden u zatvor.

Na pitanja branioca Izeta Baždarevića, Osmanović je rekao da nije vidio ni čuo da je Bastah dolazio i nekoga udarao u zatvoru ili logoru. Kazao je da ga je jedne prilike s drugima vodio da kosi travu.

Optuženog Bastaha je interesovalo zbog čega je svjedok u ranijim izjavama navodio da je u policiji proveo šest dana, a danas kaže da je istog dana prebačen u zatvor, te da je iz zatvora odvedeno 20 ljudi, a sada tvrdi 32. Osmanović je rekao da se nakon toliko godina ne može svega sjetiti, ponavljajući da su odvedena 32 muškarca.

On je kazao da su mu u Vlasenici ubijeni dva brata i sestra, koja je tada imala 15 godina. Pitao je optuženog šta je njegova sestra bila kriva.

Za danas je bilo planirano saslušanje četiri svjedoka, ali je svjedočio samo Osmanović, koji je doputovao iz Švajcarske, zbog pogoršanja situacije s pandemijom, kao i žalbi optuženog na zdravstvene probleme.

Suđenje je odgođeno na neodređeno vrijeme.

Marija Taušan