Vijest

Beograd: Potvrđena osuđujuća presuda za prebijanje zatvorenika u Ključu

24. Februara 2021.14:38
Sud u Beogradu potvrdio je presudu kojom je bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) Željko Maričić osuđen na dvije godine zatvora zbog prebijanja zatvorenika bošnjačke nacionalnosti u Ključu u maju 1992. godine.

This post is also available in: English


Apelacioni sud u Beogradu. Foto: Ministarstvo pravde Srbije

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu kojom je bivši pripadnik VRS-a Željko Maričić osuđen na dvije godine zatvora za ratni zločin počinjen nad civilima u općini Ključ krajem maja 1992. godine.

U odluci Apelacionog suda, koja je donijeta 5. februara ali je objavljena tek u ponedjeljak, navodi se da je žalba sporila samo dužinu kazne izrečene Maričiću zbog prebijanja šest zatvorenika Bošnjaka.

Dodaje se da je kazna od dvije godine zatvora “adekvatna i srazmjerna kako težini izvršenog krivičnog djela, tako i prouzrokovanim posljedicama”, te se pokazuje “dovoljnom za ostvarivanje svrhe kažnjavanja”.

Viši sud u Beogradu osudio je Maričića u julu 2020.

Sud je utvrdio da je on, nakon što su vojska i policija Srba lišile slobode veći broj civila iz naselja Velagići, Pudin Han, Sanica, Krasulje, ali i još nekoliko naselja s područja općine Ključ, i nakon što su oni sprovedeni u OŠ “Nikola Mačkić” u Ključu, nečovječno postupao prema njima.

Maričić je pretukao šestoricu njih i također prijetio da će neke od njih zaklati.

Kada su autobusi s civilima krenuli prema logoru u naselju Sitnica, Maričić je prišao Mirsadu Derviševiću, koga je pretukao i ubo ga nožem.

Tokom suđenja, Maričić je priznao da je tukao civile, ali ne u tolikoj mjeri kako je to navedeno u optužnici, objavio je list Danas u julu prošle godine.

To što je priznao djelo, Sud je uzeo kao olakšavajuću okolnost, kao i činjenicu da je staratelj sinu koji boluje od epilepsije i autizma.

 

 

Milica Stojanović


This post is also available in: English