Vijest

Hrvatska optužila bivše srpske borce za ubistvo ruskih novinara tokom rata

23. Februara 2021.16:54
Tri decenije nakon što su ruski novinari Viktor Nogin i Genadij Kurinoj ubijeni u ratu u Hrvatskoj, za njihovo ubistvo optužena su dvojica neimenovanih pripadnika specijalne policijske jedinice pobunjenih Srba.

This post is also available in: English


Fotografije Viktora Nogina i Genadija Kurinoja na njihovoj komemoraciji. Foto: Vladimir Mukušev

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske saopštilo je da je podnelo krivičnu prijavu protiv dvojice neimenovanih muškaraca, pripadnika specijalne policijske jedinice takozvane Srpske autonomne oblasti (SAO) Krajina, zbog ubistva ruskih novinara Viktora Nogina i Genadija Kurinoja u septembru 1991. godine.

Kako je utvrđeno policijskom istragom, 1. septembra 1991. godine dvojica osumnjičenih, koji su tada imali 26 i 33 godine, otvorila su vatru na dvojicu Rusa u blizini Hrvatske Kostajnice, u regionu Banija u središnjoj Hrvatskoj. Nijedan od osumnjičenih nije u Hrvatskoj i nije dostupan vlastima.

Nogin i Kurinoj, iskusni ratni reporteri državne televizije tadašnjeg Sovetskog saveza, vozili su se kroz Bajinu koja je u to vreme bila u središtu rata, kada su razne hrvatske i srpske trupe, ali i paravojne jedinice, držale sela pod svojom kontrolom i imale kontrolu nad putevima.

Grupa pripadnika specijalne policijske jedinice SAO Krajine, među kojima su bili i dvojica osumnjičenih, okupirala je područje oko Hrvatske Kostajnice.

„U trenutku kad je iz smjera Hrvatske Kostajnice naišlo osobno vozilo s diplomatskim registarskim oznakama, navedena grupa je otvorila vatru iz pješadijsko naoružanja na navedeno vozilo“, stoji u saopštenju MUP-a Hrvatske.

Kada se vozilo zaustavilo, stoji u saopštenju, pripadnici jedinice prišli su novinarima koji su još uvek bili živi.

Dodaje se da je osumnjičeni 26-godišnjak „među prvima došao“ i od ranjenih novinara tražio da mu pokažu lične isprave, odnosno pasoše i novinarske iskaznice. Onda je pucao u njih i ubio ih.

Ubistvu je svedočila većina pripadnika specijalne jedinice, među kojima i osumnjičeni tada 33-godišnjak koji je komandovao tokom incidenta.

„Iako je osumnjičeni tada-33 godišnjak kao faktični zapovjednik na terenu bio dužan spriječiti tadašnjeg 26-godišnjaka, on nije poduzeo ništa, već je zajedno s pripadnicima grupe i osumnjičenim tada 26-godišnjakom, poduzeo više radnji u cilju prikrivanja i zataškavanja okolnosti ovog kaznenog djela“, naglašava MUP.

Prema saopštenju, oni su tada uzeli novinarsku opremu ruskih novinara, uništili automobil paljenjem i kasnije odvezli izgorelu olupinu, zajedno sa posmrtnim ostacima ubijenih, na lokaciju uz korito reke Sunje u mestu Donji Kukuruzari.

„Olupina automobila je 1992. pronađena, dok posmrtni ostaci ubijenih novinara do danas nisu pronađeni te se isti i dalje vode kao nestale osobe“, naglašava MUP.

Ruski novinar i univerzitetski profesor Vladimir Mukušev takođe je pokušao da rasvetli događaj sopstvenom dugogodišnjom istragom. O ovom slučaju on je 2011. objavio knjigu „Crna mapa – priča jedne novinarske istrage“.

U martu 2017. godine, ruski predsednik Vladimir Putin posthumno je odlikovao Nogina i Kurinoja državnim Ordenom za hrabrost.

Anja Vladisavljević


This post is also available in: English