Suđenje

Enver Buza: Počelo obnovljeno suđenje za zločin u Uzdolu

18. Februara 2021.12:20
Pred Apelacionim vijećem Državnog suda počelo je obnovljeno suđenje Enveru Buzi, kojeg optužnica tereti, u svojstvu komandanta Samostalnog bataljona “Prozor” Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), za zločin počinjen u Uzdolu kod Prozora u septembru 1993. godine.

This post is also available in: English


Enver Buza. Foto: BIRN BiH

Apelaciono vijeće je ranije uvažilo žalbu Odbrane i ukinulo prvostepenu presudu kojom je Buza osuđen na 12 godina zatvora jer je, kao vršilac dužnosti komandanta Samostalnog bataljona “Prozor” ABiH, imao stvarnu i efektivnu kontrolu nad jedinicom koja je 14. septembra 1993. godine u ranim jutarnjim satima izvršila napad na selo Uzdol, gdje je na okrutan i svirep način ubijeno 27 civila hrvatske nacionalnosti, te odredilo održavanje pretresa.

Saglasnošću Tužilaštva i Odbrane, nije pročitana optužnica na ovom ročištu.

Tužiteljica Sanja Jukić izjasnila se da je u obnovljenom postupku potrebno da se prihvate svi dokazi koji su provedeni pred Prvostepenim vijećem, te je planirano saslušanje tri svjedoka o akciji na Uzdolu, među kojima zaštićenog svjedoka “G” i izvođenje novih dokaza.

Vasvija Vidović, advokatica optuženog Buze, rekla je da ostaje kod ranije priloženog podneska, te predložila saslušanje svjedoka.

Ona se izjasnila da je potrebno da se prijedlog Tužilaštva odbaci, dodavši da je svjedok “G” ranije saslušan, te su se “stekli uslovi da se iskaz može čitati”.

Vidović se protivila i saslušanju druga dva svjedoka koje je predložilo Tužilaštvo.

“To bi otvorilo vrata da Tužilaštvo izmijeni optužnicu”, kazala je ona i dodala da bi to optuženog moglo dovesti u teži položaj. Rekla je da Tužilaštvo nije ulagalo žalbu na činjenično stanje.

Presjedavajući Apelacionog suda Tihomir Lukes kazao je da su na snazi još uvijek mjere zabrane za Buzu.

Lukes je naveo da se prihvata prijedlog Tužilaštva BiH da se saslušaju svjedoci, te je za dokaze Odbrane rekao da je potrebno da se reprodukuje iskaz svjedoka i ponovo sasluša svjedok kojeg je Odbrana predložila.

Nastavak suđenja je zakazan za 5. mart.

 

This post is also available in: English