Suđenje

Predloženo da se suđenje Keveroviću okonča u Kotor Varoši

17. Februara 2021.14:23
Vještakinja medicinske struke izjavila je da su potrebni dodatni pregledi kako bi se odlučilo da li bi Radojko Keverović, optužen za zločine počinjene na području Kotor Varoši, eventualno mogao pratiti suđenje u mjestu stanovanja.

Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Vještakinja Radojka Golijan je na statusnoj konferenciji kazala da je obavila pregled optuženog, ali da su potrebni dodatni nalazi, koje je zatražio i njegov ljekar, kako bi se vidjelo da li je došlo do poboljšanja. U prošlom nalazu vještaka je konstatovano da Keverović nije sposoban da putuje na suđenje.

Na konstataciju predsjedavajućeg Vijeća Zorana Božića da posljednji nalaz vještakinje izgleda kao da se radi o nekom drugom čovjeku, Golijan je rekla da nije imala sve potrebne medicinske nalaze.

Tužilac Mersudin Pružan je kazao da je “očito” da je Keverović sposoban da prati suđenje i predložio da se postupak nastavi u Kotor Varoši. On je napomenuo da je Tužilaštvo izvelo sve dokaze i da je preostalo još samo da Odbrana izvede svoje.

“Ovaj predmet se može završiti u Kotor Varoši”, rekao je Pružan.

Na pitanje branioca Slobodana Perića, vještakinja je odgovorila da su neki parametri nešto bolji, ali da je zdravstveno stanje optuženog i dalje ozbiljno.

Na upit sudije Božića da li bi optuženi mogao dolaziti da prati suđenje u sudu u Kotor Varoši, gdje je nastanjen, Golijan je kazala da će se o tome moći izjasniti nakon što dobije sve zatražene nalaze.

Optuženom je ostavljen rok od oko mjesec i po da uradi sve nalaze, na osnovu kojih će Golijan obaviti novo vještačenje.

Branilac Perić najavio je da će zatražiti obnavljanje suđenja, koje je u prekidu oko dvije godine, na šta mu je sudija Božić rekao da se dokazi neće ponovo izvoditi.

Postupak protiv Keverovića razdvojen je u aprilu 2019. zbog zdravstvenog stanja. Njemu se sudilo sa Savom Tepićem, Duškom Vujičićem, Duškom Maksimovićem i Ilijom Kurušićem za učešće u zatvaranju, mučenju i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad Bošnjacima i Hrvatima u Kotor Varoši.

Marija Taušan