Suđenje

Kajdić: Odvođenje oca i brata od kuće

16. Februara 2021.16:57
Svjedokinja Državnog tužilaštva je na suđenju za zločine počinjene u Prijedoru ispričala da je među četvoricom koji su u ljeto 1992. odveli njenog oca i brata iz njihove kuće u Gornjoj Puharskoj bio vojnik za kojeg je čula da su ga oslovljavali sa “Saša”.


Sabahudin Kajdić. Foto: Sud BiH

Rasima Sulejmanović, koja je svjedočila putem videolinka iz Belgije, je ispričala da je njena komšinica najprije dovela “tog Sašu” u njihovo dvorište kako bi njen otac Munib Delkić posvjedočio da je suprug od komšinice predao oružje. Sašu je opisala kao osobu sa bradom, malo duže kose, koji je tom prilikom u ruci držao pušku.

“Otac je tada rekao da je suprug od komšinice predao oružje, da su svi predali oružje”, navela je svjedokinja.

Njen otac Munib i brat Jusuf Delkić su, prema njenim riječima, tri puta odvođeni od kuće, odnosno prvi put su odvedeni u kasarnu odakle ih je izvukao kolega, a drugi put, kako joj je ispričao otac, u “Keraterm”, odakle ih je isti kolega vratio.

Sulejmanović je potom ispričala da su sredinom jula 1992. godine vojnici pokucali na vrata njihove kuće, da im je otvorila majka i da su pitali: “Gdje je Munib?”, nakon čega je otac izašao.

“Tražili su da se dobro obuče, da mu nađemo deku. Blizu vrata su stajala dvojica. Jedan od te dvojice je bio Saša, nižeg rasta, duža brada, kosa, oružje u rukama i neka kapa na glavi”, kazala je svjedokinja i navela da je drugi vojnik bio Boško Mudrinić, isto nižeg rasta, malo deblji sa brkovima, te da ga je viđala u školi jer je njegova kćerka išla u razred sa njenim sestrama.

Vojnici su, kako je ispričala, pitali oca i majku: “Gdje vam je sin?”, te rekli neka izlazi i on. Kako je posvjedočila, kroz ćošak prozora od sobe vidjela je još dva vojnika pored automobila, ali njih nije prepoznala.

Svjedokinja je ispričala da je naknadno čula da je Saša musliman iz mjesta Ćele, da se preziva Kajdić, a još kasnije da se zove Sabahudin.

Odbrana je predočila dio iskaza iz istrage u kojem je navela da je prije dolaska u njihovo dvorište “viđala tog vojnika i čula da ga oslovljavaju sa Saša”. Svjedokinja je odgovorila da je to čula od komšija – da među vojnicima ima Saša iz Ćele, dok je na upit zašto ranije nije navodila ime Sabahudin Kajdić rekla da je pitana za ime i prezime i da to stoji u izjavi.

Optužnica tereti Sabahudina Kajdića da je, kao pripadnik Treće čete Prvog bataljona 43. prijedorske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u odvođenju, ubistvu i fizičkom zlostavljanju civila iz mjesta Gornja Puharska.

Tužilaštvo je na ročištu pročitalo iskaz iz istrage svjedoka S-5, koji je u međuvremenu preminuo, a u kojem je naveo da je bio pripadnik 43. prijedorske brigade VRS-a i da je njegova jedinica bila smještena u školi u Gornjoj Puharskoj do augusta 1992., kada su upućeni na gradačačko ratište. U iskazu svjedok spominje vojnika Sašu, za kojeg je saznao da je muslimanske vjeroispovijesti i da se ponekad družio sa Boškom Mudrinićem.

“Znali smo muslimansko stanovništvo u Puharskoj i čuli smo da su počele pljačke njihovih kuća. Čuo sam da je bilo izvođenja i ubijanja, da su Saša i Boško izvodili te ljude, a mještani su mi govorili da se nekima gubi svaki trag”, navedeno je u iskazu.

U izjavi je svjedok naveo da iz škole, gdje je bila smještena njegova jedinica, nikada nije došla naredba da se neko privede, ali da je jedne prilike tu vidio Sašu da palicom udara preko leđa jednu od dovedenih osoba.

Nastavak suđenja je 4. marta.

 

Haris Rovčanin