Suđenje

Izmjena predsjedavajuće Vijeća na suđenju Aganu Ramiću

11. Februara 2021.12:51
Suđenje Aganu Ramiću, optuženom za zločine počinjene na području Konjica, vodiće se uz izmjenu predsjedavajuće Sudskog vijeća i uz saglasnost stranaka da se dokazi ne izvode ponovo.


Konjic. Foto: BIRN BiH

Dalida Burzić postavljena je za novu predsjedavajuću Vijeća, umjesto sudije Enide Hadžiomerović.

Tužilac Igor Dubak i branilac Davor Šilić, kao i optuženi, saglasili su se na statusnoj konferenciji da se prihvate ranije izvedeni dokazi. Šilić je napomenuo da su do sada saslušana dva svjedoka i pročitana dva iskaza.

Burzić je rekla da će zbog situacije sa pandemijom naknadno biti zakazan termin ročišta na kojem će biti pročitana optužnica i pozvana dva svjedoka.

Tužilac Dubak podnio je revidiranu listu svjedoka, čiji je broj smanjen sa 48 na 16.

Burzić je naložila tužiocu da uredi i listu materijalnih dokaza, kao i optužnicu u odnosu na Ramića, protiv kojeg je postupak razdvojen u odnosu na druge optužene iz predmeta “Esad Ramić i ostali”.

Ramić je optužen da je u ljeto 1992. godine u selu Brđani kod Konjica, u svojstvu pripadnika Općinskog štaba TO-a Konjic Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), obučen u uniformu ABiH i naoružan, došao do kuće maloljetnog Siniše Živaka i tražio od njega da mu uhvati jagnje.

U optužnici stoji da, kada je Živak uspio da uhvati jagnje, optuženi je, nezadovoljan jagnjetom, počeo da udara Živaka, a kasnije su mu se pridružili i ostali pripadnici TO-a.

Kako je navedeno, tada maloljetni Živak je pretrpio fizičke i duševne patnje, te je nakon toga nekoliko dana mokrio krv.

Na pitanje da li se mogu složiti o određenim nespornim činjenicama, branilac Šilić je odgovorio da je situacija specifična s obzirom na ulogu njegovog branjenika.

Na ročištu je razgovarano i o zdravstvenom stanju Ramića, koji osiguranje ima u Francuskoj. Optuženi je rekao da mu neće biti problem doći kad god suđenje bude zakazano.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u februaru 2020. godine.

 

 

 

Marija Taušan