Vijest

Pronađeni fragmenti kostiju, obuća i ručni sat tokom ekshumacije u Sarajevu

10. Februara 2021.17:14
Nakon završene ekshumacije u krugu bolnice Koševo (Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu KCUS) pronađeni su fragmenti kostiju, obuća i ručni sat za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvi proteklog rata, saopćeno je Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).

This post is also available in: English


Posmrtni ostaci, arhiv. Foto: BIRN BiH

Prema informacijama iz ove institucije, pronađeni posmrtni ostaci i predmeti prebačeni su u prosekturu (mrtvačnicu) Javnog-komunalnog preduzeća “Sveti Marko” u Miljevićima gdje će uslijediti njihova forenzička obrada, odnosno sudsko-medicinska i kriminalističko-tehnička vještačenja kao i izuzimanje koštanih uzoraka, a kako bi se uz pomoć DNK analize utvrdio identitet žrtve.

Iz Instituta je saopćeno da je ekshumacija izvršena na osnovu informacija svjedoka koji je ustvrdio da se na ovom lokalitetu nalaze posmrtni ostaci žrtava koje su tu prebačene iz mrtvačnice bolnice na Koševu.

Ekshumacija je izvršena pod rukovodstvom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i po naredbi Suda BiH, a prisustvovali su i istražitelji Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, antropolog Međunarodne komisije za nestale kao i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo.

Albina Sorguč


This post is also available in: English