Vijest

Srbija: Zbog bolesti optuženog razdvojen predmet za zločine u Srebrenici

8. Februara 2021.16:49
Viši sud u Beogradu složio se da se bivšem pripadniku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), optuženom da je učestvovao u ubistvu 1.313 Bošnjaka iz Srebrenice, zbog njegovih psihičkih problema, više ne može suditi zajedno sa ostalih sedam optuženih.

This post is also available in: English


Viši sud u Beogradu. Foto: BIRN 

Viši sud u Beogradu razdvojio je predmet protiv Dragomira Parovića, optuženog za učestvovanje u ubistvu 1.313 civila bošnjačke nacionalnosti na farmi u Kravici kod Srebrenice u julu 1995. godine, od predmeta koji se vodi protiv sedmorice suoptuženih, jer on nije u mogućnosti da učestvuje u suđenju.

Sud je prihvatio medicinsku dokumentaciju koju je prezentovala vještakinja Ljubica Leposavić, koja je istakla da su se Parovićevi psihički problemi pogoršali u posljednje dvije godine.

Leposavić je dodala da Parović ima problema sa sociofobijom, dolaskom u sud i učestvovanjem u suđenju, kao i s anksioznošću i depresijom.

“Ni ubuduće neće moći da učestvuje u procesu”, rekla je ona.

Sudija Mirjana Ilić je odlučila da odbaci optužnicu protiv Parovića i da odvoji njegov predmet od predmeta koji se vodi protiv ostalih optuženih.

Prema optužnici, osam pripadnika Brigade specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) učestvovalo je u ubistvu bošnjačkih zarobljenika iz Srebrenice na farmi u Kravici.

Ubistva su počela 13. jula 1995. i nastavila su se i narednog dana.

Pored Parovića, optuženi su Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Aleksandar Dačević, Bora Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

Ubistva u Kravici su bila među nekoliko masakara počinjenih nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine, kada je ubijeno više od 7.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

U protekle dvije godine, ročišta na njihovom suđenju pred Višim sudom u Beogradu su u više navrata odlagana.

Danas je svjedočio i bivši policajac MUP-a RS-a Vitomir Kapuran, koji je sugerisao da je optuženi Milidragović u vrijeme ubistava možda bio na drugom mjestu, a ne u Kravici.

Kapuran je rekao da je “tih dana” vidio Milidragovića u policijskoj bazi u selu Janje, u vozilu UN-a. Kapuran, međutim, nije mogao da se sjeti tačnog datuma.

Suđenje se nastavlja 15. marta.

 

Milica Stojanović


This post is also available in: English