Suđenje

Peulić i ostali: Vijeće pokušava suđenje učiniti efikasnim

2. Februara 2021.13:18
Na suđenju za zločin počinjen na području Kotor Varoši, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je odvozio tijela ispred Doma zdravlja i mosta preko Vrbanje.
Sud Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Svjedok Marković nije odgovarao jasno na pitanja, niti se sjećao detalja. On nije mogao reći ko je tukao ljude, ko ga je zvao da dođe, da li su lica bila u uniformi, koje su nacionalnosti bili mrtvi ispred Doma zdravlja, kao ni da li je poslije vozio još tijela.

Tužilac Mersudin Pružanin podsjetio je svjedoka da je u ranijoj izjavi naveo kako su četiri civila bošnjačke nacionalnosti natjerana da unesu u traktor 12 leševa ispred Doma zdravlja, te kako je jedan specijalac potom ubio četiri civila. Marković je rekao da je tako bilo.

Na pitanje tužioca da li je kupio leševe kod mosta, svjedok je odgovorio da jeste – jedne žene i četiri muškarca, među kojima se sjeća Hidajeta Avdića i Fikreta. Prisjetio se i da je jedan bio “neki majstor” hrvatske nacionalnosti.

U ranijoj izjavi svjedok je naveo da su kod mosta pronašli tijela Idriza i Hidajeta Fifića, te policajca Ilije Draguljića, a s druge strane mosta dvije žene. Svjedok nije mogao pojasniti razlike u iskazima.

Marković, koji ima 71 godinu, navodio je da mu bilo “teško gledati”, kao i da mu se “sve brka”. On je kazao da su i njega tukli, prvo Muslimani, a onda Srbi. Spominjao je i 13 Srba ubijenih u Vrbanjcima.

Odbrane nisu imale pitanja za ovog svjedoka.

Za progon na području Kotor Varoši – ubistvima, deportacijom, zatvaranjem, mučenjem, silovanjem i tjeranjem na prinudni rad – sudi se Bošku Peuliću, Slobodanu Župljaninu, Manojlu Tepiću, Janku Triviću i Nedeljku Đekanoviću.

Prema optužnici, Peulić je bio komandant Treće taktičke grupe Vojske Republike Srpske (VRS), Župljanin komandant Drugog bataljona 22. brigade, Trivić komandant te brigade, Tepić komandant TO-a Kotor Varoš, a Đekanović predsjednik Opštine.

Predsjedavajuća Vijeća Vesna Jesenković pozvala je tužioca da napravi analizu do sada saslušanih svjedoka po svakoj tački optužnice i procijeni koliko mu je još potrebno.

Ona je istakla da ovim tempom svjedoci neće biti saslušani za deset godina. Sugerisala je da se na ročištu može saslušati i po šest svjedoka na relevantne i konkretne okolnosti.

Pružanin je rekao da je analizirao iskaze svjedoka, ali da čeka da mu budu dostavljeni svi transkripti. Jesenković mu je kazala da ima audio-zapise, na šta je on rekao da je u Tužilaštvu dao rok od dva mjeseca da mu dostave transkripte, mada ne zna da li će tako i biti.

Jesenković je kazala da bi se onda barem moglo pozivati više svjedoka na konkretne okolnosti, ali je Pružanin ipak predložio jednog, navodeći da će mu biti prikazivan određeni video-materijal.

Sutkinja je radi efikasnosti postupka pozvala Odbrane da se izjasne da li u optužnici ima dešavanja i okolnosti koje im nisu sporne.

Peulićev branilac Miodrag Stojanović je rekao da to ne bi mogao uraditi jer se optuženima na teret stavlja zločin protiv čovječnosti. Dodao je da bi mogao prihvatiti dosta stvari da su oni optuženi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva ili ratnih zarobljenika.

Ročište u ovom predmetu posljednji put je održano u oktobru 2020. a pauza je, kako je kazala Jesenković, uslijedila zbog zdravstvenog stanja pojedinih optuženih i branilaca.

U skladu sa rasporedom termina u vrijeme protivpandemijskih mjera, nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 2. mart.

 

 

Marija Taušan