Vijest

Sreten Lukić privremeno prebačen u hašku pritvorsku jedinicu

21. Januara 2021.16:42
Bivši načelnik srbijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) za Kosovo Sreten Lukić, kojeg je Haški tribunal osudio na 20 godina zatvora zbog zločina počinjenih u ovoj zemlji, privremeno je prebačen sa odsluživanja kazne iz Poljske u Pritvorsku jedinicu Ujedinjenih nacija (UN).

Sreten Lukić. Foto: EPA/BAS CZERWINSKI

U odluci Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) se navodi kako je Poljska ranije obavijestila Mehanizam da ne može izvršiti Lukićevu kaznu dalje od određenog dana u januaru 2021. godine.

Prema poljskom zakonu za ovu vrstu krivičnog djela, kako stoji u odluci, maksimalna kazna izvršenja je 15 godina, a budući da još uvijek nije određena zemlja u kojoj će Lukić nastaviti služiti preostalu kaznu, on će na ovu odluku sačekati u Pritvorskoj jedinici UN-a.

“Nakon njegovog prelaska u Pritvorsku jedinicu, Lukić će ostati u pritvoru Mehanizma do finalizacije aranžmana za njegov transfer u državu u kojoj će ostatak kazne bit će izdržan”, naveo je u svojoj odluci od 12. januara predsjednik Mehanizma sudija Carmel Agius.

U ovoj odluci stoji da će se pečat tajnosti s nje skinuti nakon što Lukić bude prebačen u Pritvorsku jedinicu.

Uz Lukića Haški tribunal je 2014. godine osudio još četvoricu visokih zvaničnika za zločine počinjene na Kosovu – Nebojšu Pavkovića, komandanta 3. armije Vojske Jugoslavije (VJ), Vladimira Lazarevića, komandanta Prištinskog korpusa, Dragoljuba Ojdanića, načelnika generalštaba VJ-a, i Vlastimira Đordevića, pomoćnika ministra unutrašnjih poslova.

Lukić je osuđen za ubistvo, progon, deportaciju i druga nehumana djela u sklopu zločina protiv čovječnosti i kršenja običaja ratovanja.

On je 2015. godine prebačen u Poljsku na odsluženje zatvorske kazne.

 

Lamija Grebo