Vijest

Kosovo: Kandidat za poslanika pozvan na razgovor u Haag

20. Januara 2021.14:37
Specijalizovano tužilaštvo Kosova (STK) pozvalo je Nezira Čočaja iz Demokratske partije Kosova na razgovor u Hag.

This post is also available in: English


Zgrada Specijalizovanih veća Kosova u Hagu. Foto: EPA-EFE/Phil Nijhuis

Ogranak Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) u Hasu, saopštio je u sinoć da je Nezir Čočaj, bivši pripadnik ove organizacije, pozvan na saslušanje u Hag.

U saopštenju se navodi da će Čočaj, kandidat Demokratske partije Kosova na parlamentarnim izborima zakazanim za 14. februar, narednih dana otići na razgovor. Nije saopšteno da li je Čočaj pozvan u svojstvu svedoka ili osumnjičenog.

„Ogranak Udruženja ratnih veterana OVK u Hasu snažno podržava Čočaja, njegov doprinos formiranju OVK i disciplinu koju je Čočaj pokazao tokom oslobađanja Kosova”, naglašava se u saopštenju.

STK sprovodi istrage protiv bivših pripadnika OVK za zločine koje su oni navodno počinili tokom i neposredno nakon rata na Kosovu u periodu od 1998. do 2000. godine.

Optuženima će biti suđeno pred Specijalizovanim većima Kosova (SVK).

Takozvani Specijalni sud je deo kosovskog pravosudnog sistema, ali su Albanci na Kosovu skeptični prema njemu i vide ga kao uvredu za rat koji je vodila OVK. Formiran je pod pritiskom zapadnih saveznika Kosova.

Među osumnjičenicima za ratne zločine koji trenutno čekaju na suđenje su bivši kosovski predsednik Hašim Tači i bivši lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji, kao i dva bivša pripadnika OVK, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi. Svi su rekli da nisu krivi.

Egzon Dahsyla


This post is also available in: English