Suđenje

Ramić Esad i ostali: Nalaz o trajnoj nesposobnosti Padalovića da učestvuje u suđenju

14. Januara 2021.13:04
Na statusnoj konferenciji u postupku protiv optuženih za zločine počinjene u Konjicu, vještakinja Alma Bravo-Mehmedbašić zaključila je da optuženi Almir Padalović nije sposoban za suđenje.

 Sud Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Bravo-Mehmedbašić je kazala da su u decembru 2020. godine vršena dva vještačenja Padalovića, od kojih jedno dopunsko, te da su na osnovu uvida u dostavljenu medicinsku dokumentaciju optuženog i na osnovu timskog rada, između ostalog, kod optuženog registrirane posljedice infarkta mozga, slabosti desne ruke te obje noge, i blage smetnje u govoru.

“Ispitanik trenutno nije sposoban učestvovati u sudskom procesu”, rekla je Bravo-Mehmedbašić.

Kako je objasnila, stanje u kojem se nalazi optuženi jeste definitivno, te ne očekuje njegovo poboljšanje.

“Trajno nije procesno sposoban da učestvuje u sudskom procesu koji se vodi protiv njega”, kazala je ona.

Na statusnoj konferenciji u septembru 2019. godine vještakinje Bravo-Mehmedbašić i Jasmina Đelilović-Vranić su iznijele nalaz kako Padalović nije sposoban učestvovati u sudskom procesu. One su tada predložile da novo vještačenje bude obavljeno za godinu dana, kako bi se ponovo procijenila njegova sposobnost.

Za zločine počinjene u Konjicu, s Padalovićem su optuženi Esad Ramić, Šefik Nikšić, Adnan Alikadić, Mitko Pirkić, Redžo Balić, Hamed Lukomirak, Safaudin Ćosić, Muhamed Cakić, Ismet Hebibović, Enes Jahić, Senadin Ćibo, Željko Šimunović i Omer Borić.

Na teret im je stavljeno da su u periodu od maja 1992. do maja 1993. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada na srpsko civilno stanovništvo na području Konjica, počinili progon ubistvima, silovanjem, zatvaranjem, mučenjima i drugim nečovječnim djelima.

Prema optužnici, oni su bili na komandnim funkcijama i pripadnici Općinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) u Konjicu, Diverzantsko-izviđačkog odreda “Akrepi”, policije i stražari u logoru “Čelebići”.

Član Vijeća, sudija Darko Samardžić upitao je vještakinju da li joj je poznato u praksi da je u ovakvim slučajevima došlo do poboljšanja stanja pacijenta, na šta je ona rekla da se u takvoj situaciji mogu davati određeni lijekovi, ali da nema poboljšanja.

Na upit tužioca Igora Dupka da li bi, ukoliko dođe do poboljšanja stanja optuženog, to uticalo na procesnu sposobnost, vještakinja Bravo-Mehmedbašić je odgovorila da u ovom slučaju ne bi.