Suđenje

Rizvanović i ostali: Izmasakrirani saborci u Boderištu

8. Januara 2021.13:43
Na suđenju za zločin počinjen na području Brčkog, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da je sa saborcima krenuo da preuzme liniju u selu Boderište, ali da je pobjegao kada je čuo riječi: “Opkoli! Hvataj žive!”


Admir Rizvanović i ostali. Foto: Sud BiH

Milenko Jevremović kazao je da je bio u Prvoj posavskoj brigadi i da je 8. marta 1993. sa saborcima iz jedinice krenuo na liniju u selu Boderište.

Rekao je da su od mjesta Grbavica krenuli autobusom do Potočara, odnosno Donje Dubravice, a odatle u koloni, jedan po jedan, nastavili pješke prema Boderištu.

On je naveo da su išli oko pola sata i da je, kada su došli do prvih kuća, čuo povik: “Opkoli! Hvataj žive!”, nakon čega je počeo bježati, kao i drugi vojnici.

“To mi je spasilo život”, kazao je Jevremović, preciziravši da je bio 20-ak metara od prvih kuća kada je čuo povik.

On je rekao da je u Boderište ušlo 13 njegovih saboraca, koji su bili ispred njega. Kazao je da nije vidio šta se dešavalo, jer je bio u nekoj uvali, ali da zna da su kasnije razmijenjena njihova tijela i da je čuo da su bili izmasakrirani.

Jevremović je naveo da je, dok se vraćao na mjesto sa kojeg su krenuli, čuo pucnjavu i da ga je metak malo okrznuo. Rekao je da dok su išli prema Boderištu, nije bilo borbenih dejstava.

Za ubistvo i mučenje 11 zarobljenih pripadnika VRS-a, sudi se Admiru Rizvanoviću, Smajilu Omeroviću, Jasminu Huskanoviću, Ramizu Pljakiću i Hazimu Fazloviću.

Rizvanović, Omerović i Huskanović optuženi su kao pripadnici Interventne jedinice 3. bataljona 108. brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH). Prema optužnici, Pljakić je bio komandant 108. brigade ABiH, a Fazlović komandant 3. bataljona, a na teret im je stavljeno da su propustili kazniti podređene za počinjeni zločin.

Rizvanovićev branilac Tarik Čingić predočio je svjedoku izjavu iz 2018. – u kojoj je naveo da je, dok su išli prema Boderištu, počela pucnjava i da su postali oprezniji – pitajući ga zbog čega danas kaže da nije bilo pucnjave.

Jevremović je ostao pri tvrdnji da nije bilo borbi i da ne zna zbog čega tako stoji u zapisniku.

Omerovićev branilac Kadrija Kolić tvrdio je da je 13 vojnika poginulo u Boderištu tokom cjelodnevnih borbi, na šta je svjedok rekao da to ne zna.

Jevremović je kazao da su u grupi vojnika bili sve njegove komšije i saborci iz jedinice, te da nije bilo “beretki” i “Pašinih”, kao što je sugerisao Kolić.

Na pitanje članova Vijeća odakle mu podatak o 13 pripadnika koji su ušli u Boderište, on je odgovorio da su ti ljudi bili s njim u jedinici. Dodao je da ne zna da li je neko bio ranjen u borbi.

Nastavak suđenja je 19. januara.

 

 

Marija Taušan