Suđenje

Stupar i ostali: Završna riječ Tužilaštva početkom februara

4. Januara 2021.11:28
Ulaganjem materijalnih dokaza Odbrana završen je dokazni postupak na suđenju Simi Stuparu i Zoranu Tešiću za zločine počinjene u Vlasenici.

Simo Stupar i Zoran Tešić. Foto: BIRN BiH

Vesna Tupajić-Škiljević, braniteljica prvooptuženog Stupara, uložila je materijalne dokaze, među kojima i porodično-imovinske dokumente.

Odbrana drugooptuženog uložila je pet dokumenata koji se odnose na porodično-imovinske prilike, među kojima i izvode iz matične knjige rođenih za optuženog i njegovu porodicu, kao i izvod iz knjige umrlih za Tešićevu suprugu, te uvjerenje o katastarskim prilikama i ovjerenu kopiju vojne knjižice.

“Ovdje se vidi od kada je vojno angažovan i do kada”, kazao je branitelj drugooptuženog Slobodan Cvijetić za priloženu kopiju vojne knjižice.

On je rekao da će naknadno priložiti uvjerenje o Tešićevim prosječnim platama.

Darko Samardžić, presjedavajući Vijeća, kazao je da je ulaganjem materijalnih dokaza okončan dokazni postupak Odbrane.

Tužilac Dževad Muratbegović rekao je da nema dokaze replike i da će za sljedeći glavni pretres dostaviti izmijenjenu optužnicu.

Stupar je optužen sa Zoranom Tešićem za zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom u Vlasenici. Na teret su im stavljena ubistva, zlostavljanja, mučenja, prisilni nestanci i napadi na sela.

Prema optužnici, Stupar je bio pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Vlasenici, a Zoran Tešić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Nastavak suđenja je zakazan za 1. februar, kada će sa iznošenjem završne riječi početi Tužilaštvo BiH.