Pregled 2020. godine

BIRN BiH Data: Nabavke opreme vrijedne 62 miliona u pandemiji provođene manje transparentnim postupcima

Ilustracija. Foto: EPA-EFE/ANTHONY ANEX

BIRN BiH Data: Nabavke opreme vrijedne 62 miliona u pandemiji provođene manje transparentnim postupcima

30. Decembra 2020.11:01
30. Decembra 2020.11:01
Zdravstvene institucije i razni nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini su od početka pandemije koronavirusa nabavili medicinsku i zaštitnu opremu vrijednosti najmanje 62 miliona konvertibilnih maraka (KM), a ovi tenderi su najčešće provođeni manje transparentnim postupcima, podaci su iz Baze nabavke medicinske opreme.

Baza sadrži 145 postupaka za koje nisu javno objavljeni niti su dostupni podaci o iznosima koji su za ove tendere izdvojeni.

Federalna uprava civilne zaštite je za nabavku materijala i opreme, te testova za detekciju koronavirusa i zaštitnih maski izdvojila 15 miliona maraka, dok je za nabavku zaštitnih odijela, opreme i setova za brzo testiranje Institut za javno zdravstvo RS-a izdvojio devet miliona maraka.

Pred Kantonalnim tužilaštvom Kantona Sarajevo su u radu dva predmeta protiv Federalne uprave civilne zaštite. Jedan se tiče isporuke dijela testova, koji se odnosi na iznos od 1,1 milion maraka koji je Federalna uprava uplatila firmi “Cubicus” za nabavku 20.000 testova.

Ova firma je ranije trebala nabaviti 40 respiratora za Univerzitetski klinički centar u Sarajevu, navedeno je u ugovoru sklopljenom za nešto više od tri miliona maraka.

Kako respiratori nisu mogli biti isporučeni na vrijeme, ugovor je raskinut.

Pred ovim tužilaštvom u radu je i predmet u vezi sa nabavkom zaštitnih maski Federalne uprave. Za ovaj tender je, prema Izvještaju o provedenim postupcima javnih nabavki, dostavljenog Vladi Federacije BiH, izdvojila skoro 1,4 miliona maraka, pri čemu je iz Dopune izvještaja koji je naknadno dostavljen vidljivo da su maske nabavljane više puta.

Sklopljena su tri ugovora – prvi za nabavku 30.000 komada zaštitnih maski za 49.800 KM od firme “IDS-Zdrava sredina” iz Sarajeva, te 30.000 za skoro 650.000 maraka od firme “Development Balkan Group” iz Sarajeva.

Treći ugovor sklopljen je sa firmom “Panta Rei” iz Sarajeva, koja je za Federalnu upravu civilne zaštite nabavila 90.000 komada zaštitnih maski za 169.000 maraka.

Od iste firme je Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo (KS) nabavila 50.000 zaštitnih maski, o čemu je BIRN BiH pisao

Firma “Panta Rei”, čiji je trenutni vlasnik Bariš Bejtović, sin Bilsene Šahman, zastupnice Saveza za bolju budućnost (SBB) u Kantonalnoj skupštini, za nabavku maski je dobila 52.650 konvertibilnih maraka, a djelatnost ove firme je “njega i održavanje tijela”.

Ovaj ugovor je Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo (KS) proslijedio Kantonalnom tužilaštvu KS-a koji je donio odluku o neprovođenju istrage.

Bez otvorenih postupaka u prvom dijelu pandemije koronavirusa

Nakon podnošenja prvih krivičnih prijava i pokretanja istraga, ali i smanjenja broja novih pozitivnih na koronavirus, broj nabavki medicinske opreme se smanjio, a promijenila se i vrsta postupka kojom su provođene.

U prva tri mjeseca od pokretanja nabavki za opremu u borbi protiv koronavirusa, prema podacima iz baze BIRN-a BiH, nije proveden niti jedan otvoreni postupak javne nabavke, vrsta postupka koji je najtransparentniji i koji bi po pravilu trebao da se provodi u normalnim okolnostima. U prva tri mjeseca je umjesto toga provedeno 426 pregovaračkih postupaka bez objave obavještenja vrijednosti veće od 30 miliona maraka.

Od juna je do kraja godine provedeno 38 otvorenih postupaka, uz smanjenje broja pregovaračkih postupaka bez objave obavještenja kojih je provedeno 26.

Kao oprema koju je na samom početku proglašenja pandemije bilo najteže nabaviti, respiratori su od 20 nabavki, koliko je zabilježeno u bazi BIRN-a BiH, u 16 slučajeva nabavljani pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja. Ovakav postupak omogućava institucijama i javnim kompanijama da sami odrede sa kojim firmama će pregovarati o nabavci bez da ga javno objave za sve zainteresovane firme i manje je transparentan nego otvoreni postupak.

Vrijednost pokrenutih pregovaračkih postupaka za nabavku respiratora je skoro tri miliona maraka, pri čemu je četiri postupka pokrenula Kantonalna bolnica Zenica nabavljajući respiratore vrijednosti oko 450.000 maraka.

Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” izdvojila je skoro 590.000 maraka za nabavku respiratora. Brčko distrikt izdvojio je 520.000 maraka za nabavku koju je dobila kompanija “Sedžan-ingenering”.

Najviše novca je za nabavku respiratora, prema podacima BIRN-a BiH, dodijeljeno firmi “PROMA”, koja je za četiri nabavke sklopila ugovore ukupne vrijednosti od gotovo 1,1 miliona maraka.

Uz kupljene, prema podacima koje je sakupio BIRN BiH, bolnicama širom BiH donirano je najmanje 45 respiratora.

Donirane su i stotine hiljada komada zaštitnih maski i rukavica, zaštitnih odijela i druge medicinske i nemedicinske opreme, te novčane donacije u iznosu većem od 20 miliona maraka.

11 istraga o nabavkama u tužilaštvima

Kantonalno tužilaštvo u Tuzli. Foto: BIRN BiH

Odmah nakon proglašenja pandemije u BiH, vlasti su tražile izmjene Zakona o javnim nabavkama BiH, i to člana koji govori u slučajevima izuzeća od primjene zakona, navodeći kako žele ubrzati nabavke iako su takvi ubrzani postupci nabavke već bili predviđeni zakonom.

BIRN BiH je ranije tokom godine otkrio kako se izuzećem od primjene Zakona koristio Grad Srebrenik, koji je naredbom Kriznog štaba donio odluku o adaptaciji izolatorija i trijažnog centra za liječenje zaraženih koronavirusom. Nakon teksta, Tužilaštvo Tuzlanskog kantona je formiralo predmet, ali je on završen naredbom o nesprovođenju istrage.

Poslove adaptacije tom prilikom dobila je firma “Fenix AS”, čiji je suvlasnik Fadil Smajić, vijećnik Gradskog vijeća Srebrenika.

Tokom pandemije, prema podacima BIRN-a BiH, još najmanje sedam postupaka provedeno je uz izuzeće od primjene Zakona o javnim nabavkama.

Postupke je pokrenula Kantonalna uprava civilne zaštite KS-a i njima su nabavljane zaštitne maske, sredstva za dezinfekciju i vreće za mrtvace u ukupnom iznosu 105.298 KM.

Na upit BIRN-a BiH o uočenim nepravilnostima u postupcima javnih nabavki, iz Agencije za javne nabavke su odgovorili kako su do kraja oktobra ove godine podnijeli 26 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka prema nadležnim sudovima i deset krivičnih prijava prema nadležnim tužilaštvima protiv ugovornih organa zbog nepravilnosti u javnim nabavkama.

Prema podacima koje je sakupio BIRN BiH, u tužilaštvima je trenutno 11 otvorenih predmeta u kojima se vrše provjere.

Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo je vršeći analizu po vrsti postupaka koje su institucije primjenjivale kod provođenja javnih nabavki sredinom marta, u ugovoru Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” pronašao kako je prije objave tenderske dokumentacije predmetna roba već bila isporučena.

Prema Bazi BIRN-a BiH, radi se o nabavci 1.000 komada maski za lice KN95 i 400 komada zaštitnih naočala vrijednosti 8.602 KM bez PDV-a, koje je za Opću bolnicu nabavila firma “Analitika” iz Sarajeva.

Iz ove firme su na upit BIRN-a BiH o nabavci kazali kako u datom periodu nije bila moguća primjena redovnog postupka javne nabavke, te da se roba isporučila po izdatom predračunu.

“Budući da se radi o pandemiji koronavirusa (…), navedeni događaj se nije mogao predvidjeti i zbog krajnje hitnosti nabavke robe nisu se mogle ispoštovati standardne procedure Zakona o javnim nabavkama kao i minimalni rokovi predviđeni u redovnim postupcima”, naveli su iz firme “Analitika”, dodajući kako je ova nabavka, ali i druge izvršene zbog krajnje hitnosti.

Kako se navodi u Analizi antikorupcijskog okruženja u javnom sektoru KS-a, “postavlja se pitanje opravdanosti provođenja pregovaračkog postupka bez objave obavještenja o nabavci”.

“Ured je upozorio ovu instituciju da ubuduće ne primjenjuje ovakvu praksu u svojim nabavkama, što je primljeno na znanje i odgovoreno da to više neće biti slučaj”, navedeno je u Analizi.

Nabavke Federalne uprave civilne zaštite se, osim pred Kantonalnim tužilaštvom, provjeravaju i u Državnom tužilaštvu, koje je nedavno za nabavku respiratora vrijednosti 10,5 miliona KM podiglo optužnicu protiv Fadila Novalića, premijera FBiH, Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite, Fikreta Hodžića, direktora pravnog lica “F.H. Srebrena malina” Srebrenica, te Jelke Milićević, zamjenice premijera Federacije i federalne ministrice finansija.

Oni se optužnicom terete za udruživanje radi činjenja krivičnog djela “zloupotreba položaja, primanje nagrade za trgovinu uticajem, pranje novca i krivotvorenje isprava”, prilikom nabavke respiratora, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Jelka Milićević i Fadil Novalić tokom konferencije za novinare zajedno sa ministrom Veskom Drljačom. Foto: N1

U Republičkom javnom tužilaštvu Republike Srpske prikupljaju se informacije i potrebna obavještenja za prijavu koja je podnesena protiv premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislava Zeljkovića i ministra zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske Alena Šeranića, zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja a u vezi sa nabavkom pokretne bolnice.

Pokretnu bolnicu je Vlada RS-a posredstvom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske platila 4,2 miliona maraka, pri čemu je oprema kojom je ova bolnica trebala biti opremljena bila uskladištena na banjalučkom aerodromu, bez mogućnosti carinjenja.

Dokumentacija za ovu nabavku je iz više javnih preduzeća izuzeta početkom juna ove godine, a firma kojoj je povjerena nabavka kasnije je vratila uplaćeni novac.

Pred ovim tužilaštvom vrši se prikupljanje informacija i obavještenja u vezi sa nabavkom medicinske zaštitne opreme Instituta za javno zdravstvo RS-a od firme “Travel for fun”.

Od ove firme su, prema podacima BIRN-a BiH, Bolnica “Sveti apostol Luka” i “Dom za starija lica Doboj” nabavili zaštitna odijela i maske vrijednosti oko 127.000 maraka.

Najskuplju nabavku zaštitnih maski imao je Fond zdravstvenog osiguranja RS-a vrijednosti 2,1 milion maraka.

Detalje o više od 600 nabavki možete vidjeti u Bazi nabavki medicinske opreme koja sadrži podatke prikupljane od marta do decembra 2020. godine.

Nermina Kuloglija-Zolj