Suđenje

Ramić Ćamil i ostali: Plan za ispitivanje zarobljenika

24. Decembra 2020.13:37
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako su obavljana ispitivanja ratnih zarobljenika u Goraždu i ko je bio zadužen za obavještajne i bezbjednosne poslove u Istočnobosanskoj operativnoj grupi (IBOG).


Ćamil Ramić i ostali. Foto: Sud BiH

Izet Žiga je kazao da je radio u Službi državne bezbjednosti (SDB) u Goraždu i da je s formiranjem IBOG-a prebačen da radi u obavještajnom sektoru. On je rekao da su prešle i druge njegove kolege, uključujući Himzu Selimovića, koji je bio referent za bezbjednost.

Pomoćnik komandanta za bezbjednost, kako je naveo, bio je Emin Imamović, koji je na toj dužnosti ostao do aprila 1993. godine.

Dodao je da je u bezbjednosnom sektoru ostao samo Selimović i da je kasnije postavljen za pomoćnika komandanta. Na pitanja Odbrane, on je potvrdio da je Selimović u julu preuzeo tu dužnost.

Žiga je rekao da je učestvovao u ispitivanju ratnih zarobljenika. Prisjetio se perioda kada je dovedena grupa zarobljenika iz Međeđe i da je Imamović odredio kako da budu saslušani.

“Svi smo ih ispitivali prema planu. To je trajalo dvije do tri sedmice”, kazao je svjedok.

On je rekao da su zarobljenici bili u zgradi ZOIL-a (Zajednica osiguranja imovine i lica), a da su ih vojni policajci dovodili na sprat na ispitivanje.

Žiga je kazao da je sam ispitivao zarobljene i da niko nije ulazio u prostoriju.

Nakon podsjećanja da je u istrazi rekao da im Imamović nakon par ispitivanja nije dao pristup zarobljenicima, svjedok je kazao da je pod tim mislio da je Imamović bio iskusni pripadnik SDB-a i čovjek starog kova.

“Odradi se posao i više nema kontakta i izvođenja zarobljenika”, rekao je svjedok.

On je izjavio da su komandant IBOG-a Ferid Buljubašić i Selimović otišli za Sarajevo, a da je krajem 1994. došao Mehmed Dobrača, koji je prvo bio referent za bezbjednost, a kasnije pomoćnik komandanta.

Na pitanja Odbrane, Žiga se složio da su ta ispitivanja mogla biti završena do kraja februara 1993. godine.

On se prisjetio i zarobljenika Velimira Stjepovića, dobrovoljca iz Nikšića, koji je prvo bio na liječenju, a onda doveden u pritvor. Kazao je da je bio “čudan” i da je upućivao određene provokacije, zbog čega je Imamoviću skrenuo pažnju na njega.

Svjedok je rekao da je upravnik pritvorske jedinice bio Mensudin Bradarić, koji je bio profesionalac i koji nikom nije dao prići pritvoru.

Žiga je naveo da je im je bila dostavljena Ženevska konvencija i rečeno da moraju pročitati kako se postupa sa ratnim zarobljenicima.

Selimoviću se sudi sa Ćamilom Ramićem, Mehmedalijom Topalovićem i Ramizom Mićivodom, koji se terete za zločine nad ratnim zarobljenicima – pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) – počinjene na području Goražda i Višegrada u periodu od 1992. do 1994. godine. U ovom predmetu se sudi i Mehmedu Dobrači, koji je optužen za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjene u periodu između februara i oktobra 1995. na području Rogatice i Goražda.

Prema optužnici, oni su bili pripadnici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), uglavnom na pozicijama u bezbjednosnom sektoru.

Nastavak suđenja je 21. januara.

Marija Taušan