Vijest

Hrvatska: Bivšim srbijanskim paramilitarcima povećane zatvorske kazne

18. Decembra 2020.12:43
Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je presudu kojom su tri bivša srbijanska paramilitarca u odsustvu osuđena za ubistvo hrvatskih civila u selu Joševica u novembru 1991. godine i povećao njihove kazne.

Vrhovni sud Hrvatske. Foto: BIRN.

Hrvatski Vrhovni sud saopštio je u četvrtak da je potvrdio presudu kojom su bivši srbijanski paramilitarci Dušan Žarković, Bogdan Jednak i Dušan Martić u odsustvu osuđeni za ubistvo hrvatskih civila.

Sud je, kako se dodaje, prihvatio žalbu državnog tužioca i povećao im kazne sa 10 na 15 godina zatvora.

„Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud odmjerio kaznu u prekratkom trajanju pa je preinačio u odluci o kazni presudu i optuženicima povećao kazne”, navodi se u saopštenju Vrhovnog suda.

U njemu se ističe da se „strožom kaznom zatvora izražava jasna društvena osuda zbog počinjenog kaznenog djela“.

U julu ove godine, nakon što im je suđeno u odsustvu, Okružni sud u Zagrebu proglasio je trojicu bivših pripadnika srbijanskih paravojnih snaga krivim za ubistvo tri stanovnika sela Joševica u centralnoj Hrvatskoj, 6. novembra 1991. godine.

Sud je utvrdio da su oni, tokom oružanog sukoba između hrvatskih snaga i srbijanskih paramilitaraca, tražili od bračnog para Nikole i Đine Kreštalica da im daju automobil, zlato i nakit.

Potom su upali u njihovu kuću, u kojoj je bio i Nikolin brat, Đuro Kreštalica, i ubili ih. Mesto zločina su napustili sa njihovim automobilom i stvarima.

Žarković i Jednak su u septembru 2018. takođe osuđeni za ratni zločin u Joševici. Okružni sud ih je osudio na po 15 godina zatvora zbog učestvovanja u ubistvu hrvatskih meštana u decembru 1991. godine.

Oni su sa drugim nepoznatim počiniocima išli od kuće do kuće i ubijali ljude na spavanju, koristeći tom prilikom pištolj sa prigušivačem.

U ovom masakru stradala je 21 osoba (jedna osoba je bila maloletna). Jedna sedamdesetogodišnja žena je uspela da preživi uprkos tome što joj je pucano u usta, ruku i rame.

Čitajući presudu, predsedavajući sudija Tomislav Juriša je istakao da je to „jedan od najgroznijih zločina” počinjenih tokom rata.

Anja Vladisavljević