Suđenje

Srbija: Višnja Aćimović negirala krivicu za zločine u Vlasenici

7. Decembra 2020.16:26
Na ročištu za izjašnjenje o krivici pred sudom u Beogradu, Višnja Aćimović je negirala učešće u ubistvu 37 Bošnjaka u Vlasenici tokom rata u Bosni i Hercegovini u junu 1992. godine.

This post is also available in: English


Interpolova poternica za Višnjom Aćimović. Foto: Interpol

Suđenje Višnji Aćimović, koja je optužena da je učestvovala u ubistvu 37 muškaraca Bošnjaka u Mračnom Dolu u blizini logora “Sušica” u opštini Vlasenica u junu 1992. godine, počelo je danas pred Višim sudom u Beogradu.

Aćimović je rekla da nije kriva i da su ona i njena porodica od kraja maja do početka jula 1992. godine boravili u Bačkoj Topoli u Srbiji.

“Moj najstariji brat je 22. maja 1992. poginuo (u ratu). Dan ili dva nakon sahrane, ja i moji roditelji smo otišli kod sestre u Bačku Topolu i tamo smo proveli oko 40 dana pre nego što smo se vratili u Vlasenicu”, kazala je ona.

Prema optužnici, Aćimović je zajedno sa više pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) učestvovala u ubistvu 37 muškaraca dovezenih autobusom iz zatvora koji se nalazio iza zgrade Suda u Vlasenici.

“Optužena se tereti da je vatrenim oružjem strijeljala žrtve koje su bile svega nekoliko metara udaljene od autobusa”, saopštilo je Tužilaštvo BiH 2017. prilikom podizanja optužnice.

Tela žrtava otkrivena su tek 2000. godine na lokalitetu Mračni Dol.

U optužnici se kaže da je Aćimović bila pripadnica VRS-a, ali ona je to danas u negirala.

Rekla je da je imala četvoricu braće i da su svi bili pripadnici VRS-a. Jedan od njene braće je Miroslav Kraljević, načelnik opštine Vlasenica.

Slučaj protiv nje Srbiji je prebačen iz BiH na osnovu protokola o saradnji u vezi sa procesuiranjem ratnih zločina koji su ove dve države potpisale.

Suđenje se nastavlja u januaru.

Milica Stojanović


This post is also available in: English