Suđenje

Kajdić: “Bolje da ga nikad nisam vidio”

24. Novembra 2020.17:33
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da je optuženi Sabahudin Kajdić bio među srpskim vojnicima koji su im došli u kuću u prijedorskom selu Gornja Puharska i tukli njega, njegovu majku i brata.


Sabahudin Kajdić. Foto: Sud BiH

Svjedočeći video-vezom iz Švedske, Midhat Kurtović kazao je da je poznavao Kajdića, koji je imao dugu kosu i nosio krst oko vrata.

“Ja sam ga upamtio nažalost. Bolje da ga nikad nisam vidio”, rekao je Kurtović, dodajući da su optuženog zvali Saša i da je od drugih čuo kako se zove.

On se prisjetio da je Kajdić bio među desetak vojnika koji su jednog dana, u ljeto 1992. godine, došli kod njihove kuće i lupali na vrata.

Kazao je da su vojnici počeli tući majku, kao i brata koji je prišao da je zagrli. Rekao je da su i njega udarali nogama i kundacima, te da je nekoliko vojnika ušlo s njim u kuću.

“Jedan od vojnika počeo me tući na sećiji. Ja sam bio crn. Vodio me po sobama, tražio pare, oružje”, ispričao je svjedok.

Dodao je da su drugi vojnici takođe išli po sobama, ali da nije smio pogledati koji su. Kazao je da su ga poslije vodili kod komšije Ibre da traži gdje je sakrio hranu, ali kako je naveo, tada je imao 17 godina i nije ništa znao.

Kurtović je kazao da mu je jedno rebro slomljeno od udaraca čizmom, te da se bojao.

“Ja se i sad tresem od toga”, rekao je svjedok, dodajući da su vojnici često dolazili i da su se oni bojali da ne izgube život.

Na pitanje branioca Saše Dakića svjedok je precizirao da je od starijih saznao identitet optuženog. Pojasnio je da ga do dana kada je došao njegovoj kući nije poznavao, a da ga je poslije viđao u prolazu.

“Poslije sam se zainteresovao ko je ko”, kazao je Kurtović.

Tužilaštvo BiH tereti Kajdića da je, kao pripadnik Treće čete Prvog bataljona 43. prijedorske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u odvođenju, ubistvu i fizičkom zlostavljanju civila iz mjesta Gornja Puharska.

Nastavak suđenja je 8. decembra.

Marija Taušan