Vijest

Preminuo hrvatski ratni zločinac Tomislav Merčep

17. Novembra 2020.17:18
Bivši hrvatski policajac i zvaničnik Ministarstva unutrašnjih poslova Tomislav Merčep, osuđen za zločine nad civilima srpske nacionalnosti, preminuo je u 69. godini.

Tomislav Merčep. Foto: N1.

Tomislav Merčep, bivši policijski zvaničnik i pomoćnik hrvatskog ministra unutrašnjih poslova, preminuo je “nakon teške i duge bolesti”, objavila je danas Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, koju je Merčep vodio dugi niz godina.

U februaru 2017., Vrhovni sud Hrvatske osudio je Merčepa na sedam godina zatvora zbog ratnih zločina, iako je nakon dvije godine pušten zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Osuđen je zbog toga što nije spriječio pripadnike bataljona rezervnog sastava policije pod nazivom “Merčepovci” da hapse, muče i ubiju nekoliko desetina uglavnom srpskih civila na Zagrebačkom sajmu, u Kutini u centralnoj Hrvatskoj i u Pakračkoj Poljani u zapadnoj Slavoniji krajem 1991. godine.

“Merčepovci” su ubili ukupno 46 civila, troje ih je nestalo bez traga, a šestoro njih je preživjelo mučenje.

Među žrtvama je i srpska porodica Zec – dvanaestogodišnja Aleksandra i njeni roditelji – koju su u Zagrebu u decembru 1991. ubili pripadnici ove jedinice.

Pripadnici Merčepove jedinice su uhapšeni već 1992. godine, ali su, bez obzira na to što su priznali zločine, pušteni zbog proceduralnih razloga.

U martu ove godine, Vrhovni sud ga je pustio na uslovnu slobodu nakon izdržavanja tri četvrtine zatvorske kazne.

Vrhovni sud je u svom saopštenju istakao da se situacija od avgusta 2019. godine, kada je odbijen prethodni zahtjev za uslovnu slobodu, promijenila jer se Merčepovo zdravlje “znatno pogoršalo”.

Merčep je izazvao kontroverzu u javnosti kada je 2018. godine sajt Index.hr objavio da je on nekoliko nedjelja proveo u banji umjesto u zatvoru.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je tom prilikom izjavio da se lično založio da Merčep ode u banju.

Anja Vladisavljević