Suđenje

Kajdić: Majku i sinove tukli kod kuće

10. Novembra 2020.17:28
Na suđenju za zločine počinjene u Prijedoru, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavili su da su ih u ljeto 1992. godine kod njihove kuće u Gornjoj Puharskoj tukli vojnici, među kojima i optuženi Sabahudin Kajdić.


Sabahudin Kajdić. Foto: Sud BiH

Nihad Kurtović posvjedočio je kako je pred porodičnu kuću u Gornjoj Puharskoj došao kamion sa desetak vojnika. Kako je kazao, vojnici su prevrnuli kokošinjac i izvadili hranu koju su oni ranije zakopali.

Svjedočeći video-vezom iz Švedske, on je rekao da su ih izveli iz kuće i počeli udarati majku, a potom i njega kada je počeo da je štiti. Njegovog brata, kako je dodao, takođe su udarali i poslali su ga u kuću da traži novac.

Svjedok je izjavio da su među vojnicima bili Sabahudin Kajdić zvani Saša i Boško Mudrinić, koje je viđao i koji su ranije dolazili kod njih.

“Imao je srpsku vojnu uniformu, bradu i kosu zvanu ‘dugi vrat’, kao i zlatni lančić sa krstom”, kazao je svjedok opisujući Kajdića.

Na pitanje da li su ih tukli i Kajdić i Mudrinić, odgovorio je: “Svi su udarali.”

Kurtović je ispričao da ga je jedan vojnik odveo ispod štale i naredio mu da legne sa rukama na potiljku, a potom ispalio hice.

“Pomislio sam, ‘bože, zar je ovako na drugom svijetu’”, prisjetio se svjedok, dodavši da ga je vojnik potom odveo “da tovari brašno”.

On je rekao da je preko Facebooka pronašao ovog vojnika, ali da sada ne želi da kaže njegovo ime.

Govoreći o posljedicama batina, svjedok je rekao da i danas ima problema sa ramenom.

“Kako sam stariji, sve sam u ratu. Bježim, a ne mogu pobjeći”, kazao je Kurtović.

On je rekao da je od majke čuo da su Boško i Saša odveli na Jordanovu njivu i ubili Saida Pašića i Ishaka Čirkića. Kazao je da su njegovoj majci to rekle žene ubijenih, ali da ne zna da li su to vidjele. Čuo je da je jedna žena kroz prozor vidjela kako ih odvode.

Kurtović je kazao da su čuli da su “Sabahudin, Boško i Rokvić” odveli Muniba i Jusufa Delkića.

Na pitanje branioca Saše Dakića kako je saznao da je vojnik kojeg je znao kao Sašu ustvari Sabahudin Kajdić, svjedok je odgovorio da su to saznali i da je bio jedan mladić koji ga je bolje poznavao.

Tužilaštvo BiH tereti Kajdića da je, kao pripadnik Treće čete Prvog bataljona 43. prijedorske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u odvođenju, ubistvu i fizičkom zlostavljanju civila iz mjesta Gornja Puharska.

Fadila Kurtović takođe je ispričala kako su vojnici dolazili kod njih kući i uzimali šta su htjeli. Kazala je da su je jednog dana tjerali da iskopa bačvu goriva, urinirajući po lopati i njenim rukama.

Prisjetila se kako su drugi dan došli i iskopali hranu koju su bili sakrili. Navela je da su među vojnicima bili Sabahudin i Boško.

Rekla je da su nju i njene sinove udarali kundakom i nogama.

Svjedokinja je kazala da je čula da su Sabahudin i Boško odveli Saida Pašića i Ishaka Čirkića, a da je jedna žena pričala da je vidjela kako ih odvode. Kurtović je rekla da je čula da je vojska odvela Muniba i Jusufa Delkića.

Branilac Dakić predočio je prošlogodišnji iskaz svjedokinje u kojem je navela da su osmorica vojnika urinirala dok je iskopavala bačvu, a da je Sabahudin to gledao, kao i da je druge prilike optuženi nije udarao, ali je bio prisutan i zaključila je da je “šef drugim vojnicima”. Predočeni su joj i navodi da je čula da nekog vojnika zovu Boško, pa je pretpostavila da je to Mudrinić.

Na pitanje da objasni razlike u odnosu na današnje svjedočenje, Kurtović je kazala da nije smjela da puno gleda kad su tukli, kao i da ne može reći da nije tukao, “kad jeste”.

Nastavak suđenja je 24. novembra.

 

Marija Taušan