Vijest

Jakup Krasnići uhapšen i prebačen u Hag

5. Novembra 2020.11:15
Policija je pretresla kuću bivšeg portparola Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i bivšeg predsednika kosovske Skupštine Jakupa Krasnićija na Kosovu, nakon čega ga je uhapsila na osnovu optužbi za ratne zločine.

This post is also available in: English


Specijalna policija Euleksa tokom današnjeg pretresa kuće Jakupa Krasnićija. Foto: BIRN/Behar Mustafa.

Specijalna policijska jedinica Euleksa uhapsila je Jakupa Krasnićija nakon pretresa njegovih kuća u Prištini i u njegovom rodnom selu Negrovce.

Krasnići je prebačen u Hag kako bi se suočio sa optužbama pred Specijalizovanim većima Kosova (SVK), koji se bave slučajevima ratnih zločina koje su navodno počinili pripadnici OVK tokom i nakon rata na Kosovu, od 1998. do 2000. godine.

„Otputovao je u Hag i uskoro će se pojaviti na sudu”, rekao je za medije Krasnićijev advokat, Valjon Hasani.

Hasani je dodao kako je optužnica protiv Krasnićija potvrđena, ali da navodna krivična dela nisu precizirana.

Krasnići, nekadašnji predsednik Skupštine Kosova, i sekretar i portparol OVK tokom rata, danas obavlja funkciju predsednika Nacionalnog saveta Socijaldemokratske inicijative NISMA, mlađeg partnera u vladinoj koaliciji.

Njegove partijske kolege, među kojima je bio i ministar rada i socijalne zaštite, Skender Rečica, došli su pred kuću Krasnićija u Prištini tokom pretresa kako bi iskazali podršku.

SVK su formirana kako bi sudila za zločine koji su navodno počinjeni tokom i neposredno nakon rata na Kosovu od 1998. do 2000. Oni su deo kosovskog pravosudnog sistema sa sedištem u Holandiji sa međunarodnim kadrom.

Formirani su pod pritiskom zapadnih saveznika Kosova, koji su strahovali da kosovski pravosudni sistem nije spreman da se bavi ovako osetljivim slučajevima i zaštiti svedoke.

Krasnićijeva ćerka Grese Krasnići izrazila je ljutnju zbog pretresa, te opisala skupštinske poslanike koji su glasali za formiranje takozvanog Specijalnog suda kao „prljave”.

„Moj otac je žrtvovao najlepše godine svog života da bismo mi i vaša deca uživali u slobodi. Ponosna sam na svog oca, a šta je sa vašom decom? Kako se oni osećaju zbog svojih izdajničkih roditelja?”, napisala je ona na Fejbuku.

Bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova, stranke koja je takođe deo vlasti, napisao je na Fejbuku da policijska akcija Euleksa „nije u skladu sa standardima demokratskih država” i „predstavlja vežbu neproporcionalne sile koja ne poštuje ljudsko dostojanstvo“.

On je istakao kako je „rat Oslobodilačke vojske Kosova bio čist i mi verujemo u nevinost gospodina Jakupa Krasnićija”.

Kritike je uputila i kosovska nevladina organizacija Savet za odbranu ljudskih prava i sloboda, koja je istakla da SVK koriste „potpuno nepotrebnu silu”, jer su svi osumnjičeni bivši pripadnici OVK koji su do sada pozvani na razgovor „izjavili da će sarađivati ​​sa međunarodnоm pravdom“.

Prvi bivši pripadnik OVK koji je uhapšen, Salih Mustafa, 28. oktobra se pred Specijalnim sudom izjasnio da nije kriv po optužbama za ratne zločine.

S druge strane, kosovski predsednik Hašim Tači i lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji čekaju da vide hoće li sudija SVK-a potvrditi optužnicu protiv njih.

Albanci na Kosovu smatraju Specijalni sud uvredom rata koji je vodila OVK.

Xhorxhina Bami


This post is also available in: English