Vijest

Hrvatska policija uhapsila osumnjičenog za mučenje ratnih zarobljenika

5. Novembra 2020.11:43
Hrvatska policija uhapsila je muškarca osumnjičenog da je počinio zločin nad ratnim zarobljenicima na poljoprivrednom dobru Ovčara, gde su nakon pada Vukovara 1991. godine, Hrvati zlostavljani i ubijani.

This post is also available in: English


Mesto masakra na poljoprivrednom dobru Ovčara počinjenog 1991. Foto: Perun/Wikipedia.

Hrvatska policija je saopštila da je uhapsila osumnjičenu osobu u okviru istrage koju vodi u vezi sa ratnim zločinima počinjenim nad ratnim zarobljenicima na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara, gde je u novembru 1991. godine mučeno i ubijeno više od 200 zatvorenika.

„Kao rezultat poduzimanja daljnjih policijskih izvida… policijski službenici su 3. studenog 2020. godine na području (sela) Negoslavaca uhitili hrvatskog državljanina“, navodi se u saopštenju policije.

Prošlog meseca policija je uhapsila i podnela krivične prijave protiv dvojice bivših srpskih paramilitaraca, hrvatskih državljana, za zločine nad ratnim zarobljenicima na poljoprivrednom dobru Ovčara.

Sumnja se da su uhapšeni bili deo grupe koja je formirala takozvani špalir ispred hangara na poljoprivrednom dobru Ovčara i prisilila zarobljene pripadnike Hrvatske vojske, dobrovoljce hrvatskih snaga i manji broj civila – da prolaze kroz taj ‘špalir’ dok su ih oni tukli.

Policija je navela da je treća, danas uhapšena osoba, muškarac rođen 1974. godine.

Kako stoji u policijskom saopštenju, tokom istrage je utvrđena „osnovana sumnja“ da je osumnjičeni, tada 17-godišnjak, zajedno sa dvojicom koji su prethodno uhapšeni i sa pripadnicima srpskih paravojnih jedinica, učestvovao u grubom fizičkom zlostavljanju zatvorenika.

„Policija će Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku dostaviti posebno izvješće, kao dopunu ranije kaznene prijave (protiv dvojice prethodno uhapšenih)”, stoji u saopštenju.

Vukovar je od kraja avgusta 1991. godine bio pod opasdom Jugoslovenske narodne armije (JNA) i srpskih paravojnih formacija.

Branitelji ovog grada predali su se 18. novembra, nakon čega je iz Vukovara proterano svo nesrpsko stanovništvo, brojni ratni zarobljenici i civili su deportovani  u zatvore i logore u Srbiji, dok je više od 200 ljudi pogubljeno na poljoprivrednom dobru Ovčara i na drugim lokacijama.

Preko 3.000 vojnika i civila umrlo je tokom i neposredno nakon opsade Vukovara, od kojih je bilo 86 dece.

Najviši oficiri osuđeni za zločine počinjene u Vukovaru su bivši oficiri JNA Veselin Šljivančanin i Mile Mrkšić, kojima je sudio Haški tribunal.

Šljivančanin je 2007. proglašen krivim, a zatim se 2011, nakon što je odslužio dve trećine zatvorske kazne, vratio u Srbiju.

Mrkšić je takođe proglašen krivim 2007. godine. Preminuo je tokom izdržavanja kazne u Portugalu 2015. godine.

Anja Vladisavljević


This post is also available in: English