Suđenje

Kajdić: Vjerovala da je muž odveden u logor i da će se vratiti

29. Oktobra 2020.15:57
Na suđenju za zločine počinjene na području Prijedora, svjedokinja Državnog tužilaštva je navela da su Sabahudin Kajdić i Boško Mudrinić odveli njenog muža, te da je kasnije pronađen ubijen.


Sabahudin Kajdić. Izvor: Sud BiH

Đemka Čirkić, koja je svjedočila putem videolinka iz Švedske, kazala je da je u ljeto 1992. godine živjela u Gornjoj Puharskoj. Rekla je kako se pucalo svake noći.

Navela je da je jednom u julu, oko ponoći, pogledala kroz prozor i vidjela dva vojnika kako idu prema njenoj kući.

“Kad su počeli da lupaju na vrata, otvorila sam”, kazala je Čirkić.

Ona je objasnila da su vojnici pitali “da li ima supruga u kući”, na šta je ona odgovorila da nema, ali u tom trenutku je zaplakala beba, koja se nalazila u drugoj sobi, te je ona ušla u tu prostoriju, a za njom i vojnici.

U toj sobi je, kako je posvjedočila, bio i njen muž Ishak.

“Naredili su da izađe, da ide s njima”, rekla je svjedokinja.

“Ovaj jedan je bio, zvani Saša, on je bio nizak, mršav, imao veliku bradu”, kazala je Čirkić, dodavši da je nosio “veliki krst”, dok je drugog opisala kao debelog, niskog i starijeg od Saše.

Rekla je i da je drugi imao brkove, da se zvao Boško, te da je imao mitraljez, a da su obojica bili u “šarenim uniformama”.

Kako je objasnila, nikada prije ih nije vidjela, a njihova imena je saznala od muževe snahe, koja je odranije poznavala Boška i koja je sutradan otišla do grada i “čula da su njih dvojica odvodili muškarce”.

“Nisam znala dugo vremena – kada je djever otišao da kosi livadu, onda smo saznali da je ubijen”, kazala je Pašić, objasnivši da je prilikom kosidbe djever pronašao tijelo njenog muža i tijelo Saida Pašića, koji je iste večeri odveden.

“Prvo su rekli da je zaklan”, kazala je Čirkić, dodavši da nije sigurna koji je tačno datum bio kada je njen muž pronađen, ali da misli da je bilo krajem augusta.

“Ja sam stvarno mislila da je on otišao u logor i da će se vratiti”, rekla je ona.

Odbrana je upitala svjedokinju da li su na njena vrata došli Sabahudin Kajdić i Boško Mudrinić, što je ona potvrdila. Na upit zašto u iskazu koji je dala Tužilaštvu BiH prošle godine nije spomenula imena, svjedokinja je odgovorila da je “sada imala više vremena da se sjeti”.

Tužilaštvo BiH tereti Kajdića da je, kao pripadnik Treće čete Prvog bataljona 43. prijedorske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u odvođenju, ubistvu i fizičkom zlostavljanju civila iz mjesta Gornja Puharska.

Nastavak suđenja je zakazan za 10. novembar.