Vijest

Vrhovni sud Hrvatske povećao kaznu Martinoviću za ubistvo

28. Oktobra 2020.16:16
Vrhovni sud Hrvatske povećao je zatvorsku kaznu izrečenu Vinku Martinoviću, pripadniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO), zbog ubistva žene bošnjačke nacionalnosti u Mostaru 1996. godine. Martinovića je Haški tribunal prethodno osudio za etničko čišćenje.

This post is also available in: English


Vinko Martinović u Haškom tribunalu u avgustu 1999. Foto: EPA PHOTO/UPI POOL/ROBERT GODDYN.

Vrhovni sud Hrvatske povećao je zatvorsku kaznu izrečenu Vinku Martinoviću sa sedam na deset godina zatvora nakon što je potvrdio presudu kojom je Martinović bio osuđen za ubistvo žene bošnjačke nacionalnosti u Mostaru 1996. godine, objavili su danas mediji.

Nakon četiri ponovljena sudska postupka, sud je utvrdio da je Martinović zvani Štela, nekadašnji ratni komandant takozvane “Kažnjeničke bojne” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), upao u dom Jasmine Đukić u Mostaru sa svojom jedinicom, gdje ju je i ubio.

“Vlasnicu, inače muslimanku, ubili su kako bi se domogli njezinog stana. Nekretninu su kasnije prodali”, piše hrvatski portal Telegram.

Sud je obrazložio da je, uprkos činjenici da je od ubistva prošlo dosta vremena, “u pitanju jedno od najtežih kaznenih djela”.

“Ubijena je posve nedužna osoba, a Martinović je bio organizator cijele operacije, te je ostalim sudionicima naredio što da rade. Manifestirao je pri tome doista krajnju brutalnost i bešćutnost”, citira Telegram obrazloženje Vrhovnog suda.

Okružni sud u Zagrebu ga je 2016. godine osudio na sedam godina zatvora, ali tužilaštvo je zatražilo veću kaznu.

Martinović trenutno nije dostupan hrvatskom pravosuđu jer je pobjegao u Bosnu i Hercegovinu samo nekoliko sati prije objavljivanja presude.

Prethodno ga je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio na 18 godina zatvora zbog učestvovanja u kampanji etničkog čišćenja 1993. u Mostaru.

Osuđen je 2003. godine zajedno sa svojim nadređenim Mladenom Naletilićem.

Nakon što je 2008. Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo obje kazne, Martinović je prebačen u zatvor u Italiji.

Pušten je 2012. godine, nakon što je odslužio 12 godina zatvora, a u skladu sa pravilom Haškog tribunala prema kome svaki osuđenik može da zahtijeva da bude pušten kada odsluži dvije trećine svoje kazne.

    Anja Vladisavljević


    This post is also available in: English