Suđenje

Stupar i ostali: Vidjeli Zukiće pred stanicom

26. Oktobra 2020.12:50
Na suđenju za zločine počinjene u Vlasenici, svjedoci Odbrane izjavili su da su 11. jula 1992. godine sa optuženim Simom Stuparom krenuli na sahranu poginulim policajcima, dok su pred stanicom policije stajali Salih i Avdo Zukić.


Zoran Tešić i Simo Stupar. Foto: BIRN BiH

Miloš Matić je kazao da je 1992. godine bio u rezervnom sastavu policije u Vlasenici. On je naveo da su dvojica njegovih kolega poginula 10. jula kada su prilikom rutinske patrole naišli na zasjedu.

Svjedok je rekao da je sutradan bila sahrana u selu Mišari. Naveo je da je s drugim kolegama krenuo u prijepodnevnim satima ispred stanice policije. Nabrojao je više osoba koje su tada otišle zajedničkim prevozom na sahranu, među kojima je bio i Simo Stupar.

Prije polaska, kako je kazao, na ulazu u stanicu vidio je Saliha i njegovog sina kojeg zna po nadimku Atko.

Rekao je da su oni bili njegove komšije iz ulice i da ih je pitao šta rade, a da su mu oni odgovorili da čekaju da idu kući.

“Mi smo otišli, oni su ostali”, kazao je Matić.

Na pitanje tužioca Dževada Muratbegovića, svjedok je odgovorio da ne zna šta je poslije bilo sa Salihom i Atkom.

Noć prije sahrane, kako je rekao, nije bio sa Stuparom.

O odvođenju Saliha i Avde Zukića svjedoci Tužilaštva govorili su na ročištu 9. juna 2019.

Stupar je sa Zoranom Tešićem optužen za zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom u Vlasenici. Na teret su im stavljena ubistva, zlostavljanja, mučenja, prisilni nestanci i napadi na sela.

Prema optužnici, Stupar je bio pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Vlasenici, a Zoran Tešić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Svjedok Odbrane Mladen Popović takođe je govorio o odlasku na sahranu dvojice policajaca. On je kazao da su oni poginuli u zasjedi prilikom redovne patrole, a da je više policajaca ranjeno.

Prema riječima Popovića, sahrane su bile 11. jula u selu Mišari, na dva odvojena groblja.

On je rekao da je deset do 15 policajaca krenulo vojnim kamionom ispred stanice policije, a među njima je bio i Simo Stupar.

Kazao je da je pred stanicom vidio Saliha i Avdu Zukića, koji su živjeli u kući prekoputa njegovog stana.

“Pozdravio sam se s njima, ostali su tu”, prisjetio se Popović.

Na pitanje šta je bilo s komšijama, on je rekao da nije znao do 2009. godine, kada je kao načelnik Opštine bio na jednoj konferenciji. Upitan da li je za vrijeme rata čuo da je bilo ko ubijen u Vlasenici, Popović je kazao da su se pričale neke priče.

Nastavak suđenja je 9. novembra.

 

Marija Taušan