Suđenje

Suvara: Svjedokinja s povredama od prinude na seksualni odnos

16. Oktobra 2020.11:45
Na suđenju Dušku Suvari, optuženom da je tokom 1992. godine, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), na području općine Glamoč počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, vještak sudske medicine je iznio svoj nalaz i mišljenje, u kome je naveo da je zaštićena svjedokinja imala objektivne fizičke povrede nastale pri prinudi na spolni odnos.

Sud BiH. Izvor: BIRN BiH

Vještak Nermin Sarajlić iznio je svoj nalaz i mišljenje za svjedokinju S-2, koje je zasnovao na dokumentaciji od 1. jula 1992. godine iz Livna.

Sarajlić je rekao da je zaključio na osnovu dokumentacije da je svjedokinja imala “ogrebotine kože leđa”, nastale nanošenjem lakšim oružjem.

On je kazao da se u dokumentaciji navodi da je svjedokinja izjavila: “Parao me nožem po leđima.”

Kako je rekao, navedene su i povrede krstičnog predjela, kao i ogrebotine na koljenima koje su nastale grebanjem od grubu površinu, te povrede na natkoljenicama, koje su nastale od stezanja rukama.

Nanesene su “u pokušaju širenja natkoljenica pri prinudi na spolni odnos”, objasnio je Sarajlić, dodavši da se takve povrede tipično viđaju na natkoljenicama pri prinudi na spolni odnos.

Odbrana je upitala da li postojanje dokumentacije iz tog perioda, s obzirom da se događaj desio 30. juna, “navodi na to da je postupak vođen u tom periodu”. Vijeće je kazalo da svjedok ne mora odgovoriti na ovo pitanje jer nije nadležan za to polje.

Odbrana je ponovo upitala Sarajlića da li je uobičajeno da se dobije dokumentacija iz tog perioda, na šta je on odgovorio da se zna desiti. Vještak je rekao da u cijelosti ostaje kod svog nalaza i mišljenja.

Suđenje Suvari počelo je čitanjem optužnice 18. septembra 2020. godine.

Duška Suvaru zvanog Hans optužnica tereti za silovanje žena bošnjačke nacionalnosti te mučenja i zatrašivanja na glamočkom području.

“Optuženi je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i u vrijeme oružanog sukoba između Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije Republike Bosne i Hercegovine (ABiH) s jedne strane i Vojske Republike Srpske (VRS) s druge strane, u toku 1992. godine na području općine Glamoč, u svojstvu pripadnika VRS-a, nanosio snažne fizičke i psihičke patnje i mučenja, nečovječnim postupanjem, nanošenjem velike patnje i ozljeda, povredom osobnog dostojanstva naročito uvredljivim i ponižavajućim postupanjem, te napadom na čast ženske osobe”, navedeno je u optužnici.

Tužiteljstvo BiH tereti Suvaru da je “dolazio u mjesta nastanjena civilnim stanovništvom bošnjačke nacionalnosti, te prijetnjama po život oštećenih i članova njihovih obitelji, prisilno odvodio ženske osobe bošnjačke nacionalnosti iz njihovih kuća, te ih silovao i seksualno zlostavljao, nanoseći im teške duševne i tjelesne ozljede”.

“Optuženi je u maju 1992. godine, u maskirnoj uniformi i naoružan, došao u kuću S-1 te je pod prijetnjom oružjem izveo napolje. Tražio je da mu pokaže gdje je kuća Hamde Zeljkovića, a onda ju je, pod prijetnjom oružjem, natjerao da se skine i silovao, te se udaljio u nepoznatom pravcu”, navodi se, između ostalog, u optužnici.

Nastavak suđenja je zakazan za 30. oktobar.