Suđenje

Milojica i Rivić: Krajem oktobra presuda za zločine u Prijedoru

12. Oktobra 2020.16:01
Nakon što je Državno tužilaštvo zatražilo da Boro Milojica i Želislav Rivić budu osuđeni za zločine počinjene na području Prijedora, a njihove Odbrane da budu oslobođeni optužbi, Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine je izricanje drugostepene presude zakazalo za 26. oktobar.

This post is also available in: English

Boro Milojica i Želislav Rivić. Foto: Sud BiH

Tužilaštvo BiH je prilikom završnog izlaganja na obnovljenom suđenju Milojici i Riviću navelo kako ostaje kod završne riječi koju je iznijelo tokom prvostepenog postupka.

Suđenje Milojici i Riviću obnovljeno je nakon što je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu kojom je Milojica osuđen na osam godina zatvora, a Rivić oslobođen optužbi.

Prvostepenom presudom iz juna prošle godine, Milojica je, kao nekadašnji pripadnik 6. ljubijskog bataljona Vojske Republike Srpske (VRS), proglašen krivim po dvije tačke optužnice za ubistva bošnjačkih civila počinjena u julu 1992. u Hambarinama, te mu je izrečena kazna od osam godina zatvora.

Istom odlukom, Milojica i Rivić su oslobođeni po četiri tačke optužnice da su, kao pripadnici Ljubijskog bataljona, počinili ubistva civila romske, bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u julu 1992. na području Prijedora.

Tužilaštvo je istaklo da smatra kako je svjedocima i materijalnim dokazima potvrdilo elemente predmetnih krivičnih djela.

“Ono što je bitno za sve svjedoke Optužbe jeste da njihova dokazna snaga nije dovedena u pitanje od strane Odbrana”, rekao je tužilac Sedin Idrizović te zatražio da se optuženi kazne u skladu sa zakonom.

Odbrane Milojice i Rivića također su naglasile da ostaju pri svojim završnim riječima iz prvostepenog postupka.

“Smatram da nijedno djelo od šest tačaka optužnice nije dokazano izvan razumne sumnje, pa predlažem oslobađajuću presudu”, istakao je Milojicin advokat Ranko Dakić.

Dodao je i da, u slučaju osuđujuće presude i odluke o sankciji, Vijeće treba imati u vidu da je Milojica ranije osuđen zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na sedam godina, te da je tu zatvorsku kaznu već odslužio.

“Ja kriv ništa nisam”, obratio se Vijeću optuženi Milojica.

Saša Dakić, koji brani Rivića, rekao je da Tužilaštvo nije van razumne sumnje dokazalo učešće njegovog branjenika u događaju koji mu se stavlja na teret, te zatražio da Rivić bude oslobođen optužbi po dvije tačke optužnice.

Također je naveo da smatra kako nije ispunjen opći uslov elemenata zločina protiv čovječnosti, te da bi se, kao blaži zakon, trebao primijeniti kazneni zakon bivše Jugoslavije.

I optuženi Rivić se obratio Sudu kazavši da se ne osjeća krivim.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u junu 2017. godine.

 

 

Lamija Grebo


This post is also available in: English