Suđenje

Koroman: Optuženi svjedoku prije nekoliko godina vratio oduzeto oružje

12. Oktobra 2020.15:08
Na suđenju za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. na Palama, svjedok Državnog tužilaštva je ispričao kako mu je prije nekoliko godina optuženi Malko Koroman vratio oružje koje mu je oduzeto u ratu.

Malko Koroman. Izvor: BIRN BiH

Midhat Falo je izjavio da je živio na području opštine Pale, da je radio u “Centrotransu” kao vozač, te da je u aprilu 1992. poslan na godišnji odmor.

Prema njegovim riječima, on je imao lovačko oružje, koje je predao.

“Ja sam svoje naoružanje predao – dvije puške i pištolj – na zahtjev rezervnog sastava”, kazao je Falo.

On je rekao da tokom tog perioda nije imao priliku da vidi Koromana, ali da mu je optuženi prije nekoliko godina vratio oružje.

“Meni je Malko, prije ne znam koliko, možda prije osam-devet godina, vratio oružje”, ispričao je, dodavši da Koroman, prema pričama, ima velike “zasluge za spašavanje”.

Optužnica tereti Malka Koromana da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Pale, od kraja marta do decembra 1992. organizovao i omogućio nezakonita hapšenja i zatočenja u zgradi policije i fiskulturnoj sali koja se nalazi u blizini, da nije poduzeo mjere kako bi zaštitio civile koji su protivpravno zatvarani, kao i da je, zajedno s pripadnicima vojske, organizovao i rukovodio napadom na selo Hrenovica i okolna mjesta.

Svjedok je također ispričao da je, kada je poslan na godišnji odmor, viđao naoružane ljude, te da se nisu mnogo kretali i nisu mogli ići u trgovinu, pa su komšije kupovale hranu i ostale potrepštine za njih.

Falo je kazao da je prevoz s Pala organizovan 7. jula, te su ih o tome obavijestili Veljko Lazarević i Slavko Golijanin, “koji su bili ispred rezervne policije”.

“Imali su one uniforme što je policija nosila”, rekao je svjedok.

Drugi svjedok Ramiz Memović je ispričao kako su mu naoružani muškarci u maskirnim uniformama došli na vrata, da njega i ukućane pretresu te da im oduzmu stan.

Kako je izjavio svjedok, rečeno mu je da krene s njima na ispitivanje u hotel “Panorama”, gdje ga je na ulazu neko osvijetlio lampom i pitao: “Jesi li ti to, Ramize?” Nakon toga, kako je naveo, rečeno je da ih puste, “da će oni to riješiti”.

“Navodno da je to bio Malko Koroman”, kazao je Memović, objasnivši da je poznavao Koromana, ali da u tom momentu nije bio siguran da li je to on, te da mu je komšija kasnije potvrdio da jeste.

Svjedok je izjavio da mu je komšija, koji je inače obilazio mjesta po Palama i slušao priče, rekao: “Gore bi bila Srebrenica da nije bilo Malka Koromana.”

Memović je kazao da je prekoputa Doma kulture vidio kamion s ceradom, na kom su se nalazili muškarci koje je jedna žena “šibala”, dodavši da ih je bilo oko 40, te da ne zna gdje su poslije odvedeni.

Memović je posvjedočio i da je čuo da dolazi neka grupa iz Srbije, te da će “biti krvi”. Ubrzo nakon toga, kako je rekao, bio je organizovan prevoz, pet ili šest autobusa, kojim su civili bošnjačke nacionalnosti prevezeni u Sarajevo.

Na ovom ročištu su pročitani i iskazi dva preminula svjedoka.

U iskazu koji je Mirsad Smajić dao pred haškim istražiteljima navodi se da je uhapšen 7. maja 1992. godine od strane naoružanih vojnika, koji su ga odveli u ugostiteljski objekat “Golf”, gdje su ga tukli. Poslije je, prema iskazu, odveden u školu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), gdje je opet pretučen, a nakon toga zavezanih očiju je prebačen u zatvor “Kula”.

Kako je pročitano, u sobi gdje je doveden već se nalazilo nekoliko ljudi, te je tu ostao do 10. maja, nakon čega je odveden na Pale i zatvoren u fiskulturnu salu, gdje su se već nalazili zatvorenici.

U iskazu je svjedok naveo da je u zatočeništvu proveo 11 dana, te je izvršena razmjena na Hreši.

Na suđenju je pročitan i iskaz Rifata Tabića koji je sačinjen od strane Višeg suda u Sarajevu, gdje je kazano da je 5. maja uhapšen zajedno s komšijom, te je odveden u hodnik jednog hotela na Vracama. Tom prilikom, kako je pročitano, on je tučen, a komšija Branko nije.

Kako je pročitano, rečeno mu je da će biti hranjen solju kako bi se od njega iznudilo priznanje. U iskazu stoji i da je njegov komšija pušten, a da je doveden drugi muškarac, i da su ga tada prestali tući.

On je u iskazu naveo da je zavezanih očiju odveden u zatvor “Kula”, gdje su ga “ubacili” u prostoriju sa sedam osoba, te su nakon nekog vremena svi osim jedne osobe prebačeni u fiskulturnu salu na Pale.

“Svaki dan su nas tukli i maltretirali na razne načine”, pročitano je u iskazu koji je dao Tabić.

U iskazu svjedok kaže kako smatra da Feho Hrvo, koji se objesio u fiskulturnoj sali, “nije to mogao učiniti sam”.

“Dok su nas tukli, ponekad je bio prisutan Kojić Radomir”, rekao je svjedok, dodavši da “on nije tukao, ali nije ni branio da nas tuku”.

Odbrana je uložila prigovor relevantnosti jer svjedok nigdje nije spomenuo optuženog Koromana.

Nastavak suđenja je 26. oktobra.