Suđenje

Garić: Uloženi materijalni dokazi Tužilaštva

1. Oktobra 2020.11:04
Na suđenju za zločine počinjene u Vlasenici, Državno tužilaštvo uložilo je materijalne dokaze te izjašnjenje o prigovorima Odbrane Radeta Garića na materijalne dokaze.

Rade Garić. Foto: Sud BiH

Tužilac Predrag Tomić se na današnjem ročištu izjasnio i o svjedočenju preostala tri svjedoka, pri čemu je od saslušanja jednog svjedoka odustao, dok je za drugog svjedoka naveo kako ostaje pri saslušanju i uložit će napore da stupi u kontakt s njim, a za treću svjedokinju je naveo da je izdana naredba za vještačenje interniste, “da vidimo da li je sposobna svjedočiti”, kazao je Tomić, dodavši kako je rok za vještačenje osam dana.

Tužilac je istaknuo i kako Tužilaštvo od Odbrane još uvijek nije dobilo spisak dokaza koji će se izvoditi da bi se mogli pripremiti.

Predsjedavajuća sutkinja Jasmina Ćosić-Dedović je rekla kako bi jedan od termina narednih ročišta mogao biti 22. oktobar, te od branioca zatražila da do tada dostavi preliminarni spisak svjedoka.

Branilac Petko Pavlović je “uputio molbu i istaknuo činjenicu” da je nemoguće pripremiti spisak svjedoka do tog termina s obzirom da je njegov branjenik u pritvoru.

“Ja sam bez njega ne znam spisak ljudi. Ovo je prekratak rok da Odbrana sve pripremi. Napraviti ozbiljan prijedlog jeste teško”, kazao je Pavlović, dodavši kako mu je za to potrebno mjesec dana.

Nakon iznošenja ovog prijedloga Odbrane, Sudsko vijeće je naredilo da se preliminarna lista dostavi 22. oktobra, a konačni spisak 29. oktobra.

Garić je optužen za progon Bošnjaka iz Srebrenice u julu 1995. godine. On je, kao nekadašnji komandir Interventnog voda pri Vlaseničkoj brigadi Vojske Reublike Srpske (VRS), optužen i za progon stanovništva u Vlasenici – ubistvima, mučenjem, silovanjem, prisilnim nestancima te nanošenjem fizičkih i psihičkih povreda 1992. godine.

Nastavak suđenja se neće zakazivati dok ne bude gotov nalaz vještaka koji je Tužilaštvo naredilo.

Nermina Kuloglija-Zolj