Suđenje

Perišić i Zoranović: Saznanja o stradanju Sejde Huremović

30. Septembra 2020.11:24
Na suđenju Božidaru Perišiću i Vinku Zoranoviću, optuženima za zločine počinjene u Rogatici, svjedokinja je izjavila da ne može tačno da se sjeti kada je poginula Sejda Huremović.


Božidar Perišić i Vinko Zoranović. Foto: Sud BiH

Safija Krašić, koja je na jednom od ranijih ročišta saslušana kao svjedok Tužilaštva, pristupila je na poziv Suda kako bi joj Perišićeva Odbrana postavila pitanja, što je ranije propušteno, ali se nije mogla sjetiti datuma stradanja Huremovićeve.

“Ne poznajem Rogaticu, tu sam bila zarobljena. Sve što sam rekla, čula sam od žena koje su joj bile komšije”, kazala je svjedokinja.

Odbrana je predočila dio iskaza iz istrage u kojem je navela da je počelo granatiranje Gračanice, da su se komšije krile u kući Murisa Garagića, te da je od tih granata stradala Murisova komšinica Sejda, a svjedokinja je potvrdila da se radi o Sejdi Huremović.

Na upit Tužilaštva zašto se ranije nije mogla sjetiti Sejdinog prezimena, svjedokinja je rekla da se radi o istoj osobi za koju je pitao branilac, kao i da je za njeno stradanje čula od žena koje su s njom bile zarobljene u Crkvenom domu, ali i da one nisu kazale da je Huremović stradala od granate.

“Sjećam se da su rekli da je poginula, da je čuvala djecu od nekog Bobana, da je Boban ubio. Ne mogu se sjetiti koja je od žena to pričala, jer je bilo nas 50 žena”, izjavila je svjedokinja.

Optuženi Perišić je kazao da mu nije jasan iskaz svjedokinje, jer je Huremović čuvala djecu druge osobe.

Božidaru Perišiću zvanom Boban se sudi skupa s Vinkom Zoranovićem zvanim Joja zbog progona civilnog bošnjačkog stanovništva s područja Rogatice – učešćem u ubistvima, silovanjima te nezakonitim zatvaranjima u periodu od maja 1992. do kraja 1993. godine.

Prema optužnici, Perišić je bio pripadnik Prve podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Zoranović pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Rogatica.

Nastavak suđenja je 14. oktobra.

Haris Rovčanin