Suđenje

Kostjerevac: Optuženi čuvao straže “kao i ostali seljaci”

29. Septembra 2020.11:14
Na suđenju za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na zvorničkom području u jesen 1992. godine, svjedok je potvrdio da je optuženi Adem Kostjerevac u ratu bio “vojno angažovan isto kao i ostali seljaci” i da je “čuvao straže”.


Adem Kostjerevac optužen je za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Foto: Tužiteljstvo BiH

Svjedok Ibro Ibrahimović rekao je pred Sudom Bosne i Hercegovine kako je tokom rata “viđao s vremena na vrijeme” optuženog Kostjerevca.

Na fotografijama iz ratnog perioda prepoznao je Kostjerevca, za kojeg je kazao da su u srodstvu, odnosno da mu je optuženi sestrić.

Obrana optuženog je u nastavku glavnog pretresa uložila 11 dokaza, među kojima i naredbu o obustavljanju istrage iz 2007. godine, koju je izdalo Tužiteljstvo BiH, a koja se odnosila na isto kazneno djelo za koje se danas sudi Kostjerevcu.

Takvom dokazu usprotivio se tužitelj, navodeći kako je istraga tada obustavljena jer osumnjičeni u to vrijeme nije bio dostupan bosanskohercegovačkim vlastima.

Adem Kostjerevac je optužen da je, kao pripadnik Vojne policije Prve muslimanske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), u razdoblju od 18. rujna do 4. listopada 1992. godine ženu srpske nacionalnosti u selu Bajrići u najmanje dva navrata prisilio na seksualni odnos. Kako se navodi u optužnici, žena je bila trudna i silovanje je prouzročilo prekid trudnoće.

Suđenje se nastavlja 27. listopada.