Suđenje

Kosorić i ostali: Svjedok čuvao ženu koja je trebala prepoznati Orićevu sestru

28. Septembra 2020.17:02
Na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedok je potvrdio kako je, po zadatku koji mu je dao prvooptuženi Mile Kosorić, u selu Luke (Tišća) čuvao jednu ženu koja je u konvoju srebreničkih civila trebala prepoznati sestru Nasera Orića.


Kosorić i Tešić su optuženi da su svjesno pružili pomoć članovima udruženog zločinačkog poduhvata. Foto: BIRN BiH

“Ne znam kako se zvala ta žena, a ona je trebala prepoznati Orićevu sestru. Cijeli su dan dolazili civili, uglavnom žene i djeca, koje su vozili u autobusima i kamionima prema Kladnju”, posvjedočio je Radomir Jokić.

On je rekao da je u ljeto 1995. godine bio pripadnik jednog izviđačko-interventnog voda koji je djelovao u okviru Vlaseničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a zadatak im je bilo osiguranje konvoja i čuvanje linija prema Kladnju.

Prvooptuženog Kosorića, koji je bio zapovjednik Vlaseničke brigade, vidio je samo jednom, tog dana kada mu je dao zadatak čuvanja spomenute žene.

Nije se mogao sjetiti koliko je toga dana kroz Luke prošlo autobusa i kamiona u kojima su civili napustili Srebrenicu nakon pada, kao što se nije mogao sjetiti je li bilo izdvajanja muškaraca ili dječaka.

“Nisam vodio ljude, niti sam dobio takvo naređenje. Nisam ni čuo da je Kosorić drugima naređivao odvođenje civila”, kazao je svjedok.

Miletu Kosoriću, nekadašnjem zapovjedniku Vlaseničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), i Momčilu Tešiću, bivšem pripadniku Vojne policije te brigade, na teret se stavlja da su s pripadnicima te vojne jedinice zaustavljali vozila u mjestu Luke (Tišća) i od civila oduzimali novac i zlato, a potom ih upućivali prema Kladnju.

Pripadnici Vlaseničke brigade su, kako stoji u optužnici, odvajali žene i silovali ih, a u noći s 13. na 14. srpnja 1995. godine u Mršićima je strijeljan 21 zarobljeni muškarac.

Kosorić i Tešić su optuženi da su tokom srpnja 1995. godine svjesno pružili pomoć članovima udruženog zločinačkog pothvata, koji je imao za cilj da se zatoče i pogube vojno sposobni muškarci Bošnjaci iz srebreničke enklave, a prisilno presele žene, djeca i starci.

Optuženi su te radnje poduzimali u sklopu širokog i sustavnog napada VRS-a i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), koji je bio usmjeren protiv stanovništva tadašnje zaštićene zone Ujedinjenih naroda (UN), navodi se u optužnici.

Svjedokinja Muška Mustafić, koja je do pada Srebrenice živjela u tom gradu zajedno sa suprugom i troje male djece, govorila je o okolnostima u kojima je morala napustiti dom, odlasku u Potočare, razdvajanju žena i djece od muškaraca te evakuaciji prema teritoriju koji je kontrolirala Armija Bosne i Hercegovine (ABiH).

“Odveli su nas u Luke, gdje smo jedno po jedno izlazili iz autobusa, a onda smo pješke prelazili prema Kladnju. Tom su prilikom izdvojili jednog momka, imao je 14-15 godina, kojem je majka stavila maramu, ali su ga prepoznali i odveli. Ne znam šta se dogodilo s njim i nisam poznavala njegovu majku”, posvjedočila je Mustafić.

Suđenje se nastavlja 12. listopada.