Suđenje

Pažin i ostali: Godina i po zatvora za nečovječno postupanje

18. Septembra 2020.17:19
Sud Bosne i Hercegovine osudio je Mileta Pažina na godinu i po zatvora za nečovječno postupanje prema jednom bošnjačkom civilu na području Stoca 1993. godine, dok je Vide Krešić oslobođen.
Mile Pažin i Vide Krešić. Izvor: Sud BiH

Pažin je proglašen krivim da je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i zapovjednik Civilne zaštite u Stocu, nečovječno postupao prema civilu u Kaplan Mahali.

Vijeće je zaključilo da je van razumne sumnje dokazano da je Pažin 14. jula 1993. godine udario Admira Kaplana bajonetom i kundakom, kao i da mu je zasjekao uho.

U nedostatku dokaza, Pažin je oslobođen pet tačaka, a Krešić dvije tačke optužnice.

Pažin i Krešić su oslobođeni optužbe za odvođenje i nezakonito zatvaranje grupe civila. Kako je obrazložila predsjedavajuća Sudskog vijeća Vesna Jesenković, nije sporno da je Pažin odveo civile do groblja radi ukopa jedne žene, ali nije bilo dokaza da je znao da će ih nakon toga drugi vojnici odvesti i zatvoriti.

Pozivajući se na kontradiktorne izjave svjedoka, Vijeće nije prihvatilo navode da je Krešić te prilike vezivao ruke civilima.

Zbog nedovoljne uvjerljivosti i različitog načina opisivanja događaja, Vijeće je Pažina oslobodilo optužbi za udaranje Remze Kaplana i Ibre Tuke, kao i inkriminacija da je rukovodio i vršio nadzor nad zatočeničkim objektima u školi, vaspitno-popravnom domu i privatnim kućama.

Jesenković je navela da nije izveden nijedan materijalni dokaz na osnovu kojeg se može utvrditi da je Pažin obavljao rukovodeću poziciju, a da svjedoci nisu imali stvarna saznanja o tome.

Optužbe protiv Pažina da je upućivao žene na radove, Vijeće takođe nije ocijenilo dokazanim.

Krešić, nekadašnji pripadnik HVO-a, oslobođen je optužbe da je sa Josipom Krešićem mučio Ibru Radića u “Koštanoj bolnici”. Jesenković je rekla da iskazi svjedoka nisu bili saglasni ni međusobno ni sa izjavama koje su davali ranije, kada nisu spominjali Krešića.

Na ovu presudu dozvoljena je žalba.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u junu 2016. godine. Sa Pažinom i Krešićem bila su optužena još tri lica, koja su u međuvremenu preminula.

Marija Taušan