Vijest

Porodice albanske djece u sirijskim kampovima prosvjedima traže njihov povratak

Prosvjednici ispred Ureda premijera u Tirani. Foto: BIRN/Fatjona Mejdini

Porodice albanske djece u sirijskim kampovima prosvjedima traže njihov povratak

15. Septembra 2020.13:47
15. Septembra 2020.13:47
Srodnici djece koja se skoro dvije godine nalaze u kurdskom kampu “Al-Hol” u Siriji nakon poraza takozvane Islamske države prosvjedovali su u glavnom gradu Albanije Tirani tražeći njihov povratak.

Učesnici prosvjeda, koji se simbolično održao na dan početka nove školske godine u Albaniji, naglasili su kako se pogoršavaju uvjeti života za djecu u kampu “Al-Hol” u Siriji, gdje oni žive zadnje dvije godine nakon poraza Islamske države.

Prosvjednici su nosili slike albanske djece u sirijskim kampovima i plakate kojima se od vlade traži da djecu dovede nazad što je prije moguće i da ih ne kažnjava za greške njihovih roditelja.

Oni su također ostavili školske torbe ispred premijerovog ureda, kao podsjetnik da ta djeca nisu bila u mogućnosti započeti sa školom ove godine.

“Šta mogu reći [mojoj nećakinji] Evi kada me pita: ‘Ujko, zašto nas država ne vraća kući?’ Kako mogu utješiti svoju sestru, jer danas njena djeca nisu u školi, nego u ratnoj zoni?”, pita se jedan od učesnika protesta Agim Ndregjoni.

Ndregjoni je ujak dvoje djece dobi od 14 i 11 godina, koja su od njihove majke oteta u januaru 2014. od strane njihovog oca Shkelzena Dumanija, albanskog borca za Islamsku državu, koji je ubijen u borbama na Bliskom istoku šest mjeseci kasnije.

Početkom septembra, njihova 73-godišnja baka Mendije Dumani umrla je u kampu usljed srčane bolesti, ostavljajući tako djecu bez nadzora odraslih.

Dylber Shuli, djed tri djevojčice koje su njihovi roditelji odveli u Siriju, također se založio za njihov povratak. Oba roditelja djece su ubijena, a jedna od djevojčica se udala u Siriji u dobi od 13 godina, te sada ima trogodišnjeg sina.

“Saznali su za ovaj današnji protest u Tirani i poslali su mi poruku, pitajući me: ‘Molim te, pridruži im se i traži od države da nas vrati’”, kazao je Shuli.

Tiranski muftija Ylli Gurra također je pozvao vladu da pomogne porodicama tako što će im djecu dovesti nazad, tvrdeći kako bi “zaboravljanje” djece u Siriji stvorilo sigurnosnu prijetnju za tu zemlju u budućnosti.

Prosvjedima su se pridružili i srodnici etničkih Albanaca iz Sjeverne Makedonije, koji su također zapeli u kampovima u Siriji.

Xhevdet Fidani iz Gostivara u Sjevernoj Makedoniji, srodnik četvero djece u Siriji, kazao je za BIRN da se nada da će države Albanija ili Sjeverna Makedonija pokazati suosjećanje.

“Mi samo želimo da naša djeca dođu kući, mi molimo albansku i makedonsku državu i sve vlasti da nam pomognu. Ta su djeca nevina, nema potrebe da ih tjeramo da plaćaju za greške svojih roditelja”, rekao je Fidani.

Što se Balkana tiče, do sada je Kosovo vratilo 74 djece i 32 žene iz Sirije, a Bosna i Hercegovina je vratila 12 djece i šest žena, ali druge zemlje nisu pokazale volju da slijede njihov primjer.

Dylber Shuli, djed tri djevojčice i pradjed dječaka u Siriji. Foto: BIRN/Fatjona Mejdini

Prosvjednici u Tirani. Foto: BIRN/Fatjona Mejdini

Mide Dumani Ndregjoni (u sredini), majka dvoje djece koja su u kampovima u Siriji. Foto: BIRN / Fatjona Mejdini

Prosvjednici u Tirani. Foto: BIRN/Fatjona Mejdini

Prosvjednici u Tirani. Foto: BIRN/Fatjona Mejdini

Xhevdet Fidani iz Sjeverne Makedonije, rođak četvero djece u Siriji. Foto: BIRN/Fatjona Mejdini

Fatjona Mejdini