Suđenje

Tomanić: Ubistvo u Čelovniku

14. Septembra 2020.17:23
Na suđenju Cvijanu Tomaniću za zločine počinjene na području Zvornika, svjedok Odbrane kazao je da je u Čelovniku maskiran muškarac ubio jednog od trojice muškaraca koji su izašli iz šume.


Cvijan Tomanić sa advokatom. Foto: BIRN BiH

Dragan Tomanić, rođak optuženog Cvijana Tomanića, ispričao je da je Bajazita, čije prezime nije naveo na suđenju i za kojeg je kazao da ga je poznavao odranije, ubio maskirani muškarac za kojeg ne zna odakle se pojavio, navodeći da je šuma svuda okolo.

Svjedok Tomanić je ispričao da ga je 8. juna 1992. godine pozvala supruga Muharema Bučuka i rekla da se neko kreće oko kuća, te da je on sa još 14 osoba, među kojim je bio i Cvijan Tomanić, otišao u Čelovnik da pomogne.

“Skupili se i otišli na Čelovnik. Svi smo imali civilnu odjeću. Bilo je lovačkih pušaka. Cvijan Stevanović i Petko Kandić su imali automatske puške”, kazao je svjedok.

Dodao je da je žena, čiji je sin bio u šumi, pozivala muškarce da izađu iz šume.

“Njih dvojica su išli nekako naprijed, taj Bajazit, ovaj treći, je išao iza njih”, rekao je svjedok.

Dodao je da je Cvijanu Stevanoviću Bajazit pokušao oteti pušku.

“Cvijan je između njih opalio metak u zemlju, više da bi smirio strasti. Bajazit je ostavio Cvijana Stevanovića, nije mu oteo pušku. Bajazit je potrčao, da li je zapeo, pao. Milan Kandić je opalio rafal u zrak”, ispričao je svjedok.

Istaknuo je da se pojavio maskirani muškarac i prišao do Bajazita koji je ležao i ubio ga, pucajući mu iz pištolja u glavu, kazao je svjedok.

“Jedan metak u glavu, to smo vidjeli poslije”, naveo je svjedok.

Dodao je da su Bajazita sahranile osobe koje su ranije sa njim bile u šumi.

Na pitanje Minke Kreho, članice Sudskog vijeća u ovom predmetu, svjedok je potvrdio da niko od 15 ljudi, koliko je došlo da zaštiti stanovništvo u Čelovniku, nije reagovao kada je došao taj čovjek koji je pucao u Bajazita.

“Mi smo se više plašili paravojnih formacija, nego muslimana”, kazao je svjedok, koji je također potvrdio da nikom nije prijavljeno Bajazitovo ubistvo.

Tomanić je optužen da je, kao pripadnik Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva – ubistvima, teškim oduzimanjem slobode i drugim nečovječnim djelima.

Na teret mu je stavljeno ubistvo civila albanske nacionalnosti, kao i odvođenje u nepoznatom pravcu dvojice civila bošnjačke nacionalnosti, čiji su posmrtni ostaci kasnije ekshumirani iz masovne grobnice.

Na ovom ročištu svoj nalaz i mišljenje o zdravstvenom stanju G-2, zaštićene svjedokinje Tužilaštva BiH, iznijela je neuropsihijatrica Azra Alajbegović, koja je utvrdila da je G-2 sposobna da svjedoči.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. septembar.

Albina Sorguč