Suđenje

Ramić Ćamil i ostali: Zarobljena dva muškarca iz Rogatice

14. Septembra 2020.11:59
Na suđenju petorici bivših pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), svjedok Državnog tužilaštva je kazao kako je u ljeto 1995. godine zajedno s drugima iz jedinice zarobio dvije osobe iz Rogatice.
Ćamil Ramić i ostali. Foto: Sud BiH

Ibro Ferić, svjedok Tužilaštva BiH, ispričao je da je od početka rata bio vojno angažiran, te kako se u ljeto 1995. godine zatekao u Dobrijevićima kao pripadnik “808. jedinice iz Goražda”.

Kako je kazao, tada se izvodila akcija na Vranovinu, takozvanu planinu Kriva Draga.

“Tu smo naišli na ove iz Rogatice, Miću i još jednog kojeg smo zarobili”, rekao je svjedok, pojasnivši kako nije poznavao Miću, već je poslije rata čuo da se tako zove.

Opisao je da je Mićo imao vojni prsluk na sebi i pantalone koje nisu bile maskirne.

“Ja nisam bio sam, bilo nas je 20-ak, 30, možda i više. Bio je i Mušan Jelačić i komšija Murtić”, kazao je svjedok, dodavši kako je Mušan bio zadužen da Miću prevede “prema našoj teritoriji”.

Rekao je da ne zna šta se dalje dešavalo sa zarobljenicima, ali da misli da su prebačeni u Vojnu policiju u Goraždu.

Na pitanje branioca Senada Pizovića o odjeći zarobljenika, svjedok je odgovorio kako je Mićo imao vojni prsluk, a da se za drugog ne sjeća.

Branilac Pizović je svjedoka podsjetio kako je u iskazu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) iz marta 2019. godine kazao kako su obojica bili “odjeveni u prsluke vojne boje”, na što je svjedok rekao kako se ne sjeća da je drugog spominjao.

Ferić je naveo i da je jedan od zarobljenika imao automatsku pušku, a “i Mićo je imao neko oružje”.

Tužiteljica Čobović je svjedoka podsjetila na zapisnik SIPA-e u kojem je naveo kako se ne sjeća da li su obojica bili naoružani, na što je svjedok kazao kako misli da “Mićo nije imao oružja”.

Ferić je svjedočio na suđenju Ćamilu Ramiću, Mehmedaliji Topaloviću, Himzi Selimoviću i Ramizu Mićivodi, koji se terete za zločine nad ratnim zarobljenicima – pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) – počinjene na području Goražda i Višegrada u periodu od 1992. do 1994. godine, te Mehmedu Dobrači, koji je optužen za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjene u periodu između februara i oktobra 1995. na području Rogatice i Goražda.

Prema optužnici, oni su bili pripadnici ABiH, uglavnom na pozicijama u bezbjednosnom sektoru.

Nastavak suđenja zakazan je za 30. septembar.

Nermina Kuloglija-Zolj