Suđenje

Koroman: Zarobljenici na Palama umirali od batina

14. Septembra 2020.14:59
Na suđenju za zločin protiv čovječnosti počinjen na Palama 1992. godine, svjedoci Državnog tužilaštva su ispričali da su zarobljenici u fiskulturnoj sali zlostavljani, ali da tu nikada nisu vidjeli optuženog Malka Koromana.
Malko Koroman. Izvor: BIRN BiH

Hasib Halilović je rekao da je 22. maja 1992. godine, radeći kao vozač autobusa, prevozio putnike, najviše radnike i đake, ali i dvojicu naoružanih policajaca, za koje smatra da su bili tu kao njegova pratnja.

Kako je ispričao, vojska ih je zaustavila, nakon čega su putnici srpske nacinalnosti napustili autobus, a u vozilu su ostale samo osobe bošnjačke nacionalnosti – on, kondukter Alija Ljutović i još nekoliko osoba.

“Unutra su ostali Edin Siporić, P-1, isto je bio srednjoškolac, bio je i Fuad Hodžić”, kazao je Halilović.

Halilović je objasnio da su na tom mjestu ostali oko sat vremena, nakon čega je došao izvjesni Mišo Božović, kojeg je svjedok odranije poznavao, te mu rekao da još sačeka. Nakon toga, kako je kazao, došla je grupa ljudi s dva automobila, koja su služila kao pratnja autobusu.

“Onda je to jedno vozilo išlo ispred mene, jedno iza”, rekao je Halilović, dodavši da je, tokom putovanja prema Palama, uspio zaustaviti autobus i pustiti putnike napolje, jer je automobil koji je bio iza “nestao”, dok je drugo vozilo zbog krivine izgubio iz vidokruga.

“Oni su iskočili… To su bila djeca, srednjoškolci”, kazao je on.

Pri povratku u garaže, kako je Halilović objasnio, njega, konduktera i još jednog putnika koji je ostao u autobusu “strpali su u auto”, bijeli golf, i prevezli ih do fiskulturne sale Doma kulture na Palama.

“Ne znam kako je čovjek mogao ostati na pameti kad to vidi”, izjavio je Halilović, objasnivši da je u fiskulturnoj sali zatekao petnaestak muškaraca “koji su bili unakaženi”. Po njegovim riječima, u 17:30 su otvorena vrata te je dovedeno još nekoliko zarobljenika. Po njihovom ulasku, za njima je ušla i vojska, koja je počela da ih tuče.

Kako je ispričao, jedan od zarobljenika se tokom njegovog boravka objesio, dok su dvojica preminula od batina.

Halilović je posvjedočio da je Koromana poznavao odranije, te da ga nikada nije vidio dok je bio zatvoren u fiskulturnoj sali. Prisjetio se da je jedne prilike, dok su vojnici u sali tukli zarobljene, jedan od stražara povikao: “Evo ga, idu”, dodavši da su nakon toga vojnici prestali s tučom i napustili salu. On je rekao da pretpostavlja da je tada naišao Koroman.

“Mislim da su ovi ušli, da je sakriveno od vrha”, kazao je Halilović.

Drugi svjedok Alija Ljutović je rekao da je radio kao kondukter, te je ispričao kako je autobus u pratnji bijelog golfa došao u garaže. Kako je posvjedočio, zajedno s Hasibom Halilovićem i još jednim putnikom, nakon naredbe da pređu u golf, dovedeni su u policijsku stanicu, a potom u fiskulturnu salu, gdje su zatekli zarobljenike i gdje su bili maltretirani.

“Udarali su nas puškama, nogama, svačim su nas udarali”, kazao je on.

Ljutović je rekao da je u zarobljeništvu ostao 12 dana, te da nikada nije sreo Koromana i da nije ni čuo ništa u vezi s njim.

Optužnica tereti Malka Koromana da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Pale, od kraja marta do decembra 1992. organizovao i omogućio nezakonita hapšenja i zatočenja u zgradi policije i fiskulturnoj sali koja se nalazi u blizini, da nije poduzeo mjere kako bi zaštitio civile koji su protivpravno zatvarani, kao i da je, zajedno s pripadnicima vojske, organizovao i rukovodio napadom na selo Hrenovica i okolna mjesta.

Treći svjedok Milomir Tepeš kazao je da je mobilisan kod Rajka Kušića, te da je njihov zadatak bio da pomognu ako se “provali linija”.

Rajka Kušića, nekadašnjeg komandanta Rogatičke brigade VRS-a, Tužilaštvo BiH je optužilo za udruženi zločinački poduhvat počinjen na području Rogatice, ali on nije dostupan bosanskohercegovačkim pravosudnim organima. Kako je ranije saopćeno, Kušić se nalazi u Srbiji.

Tepeš je ispričao da su zarobljenici uhvaćeni jer nisu htjeli da predaju oružje, te da su trebali biti razmijenjeni. Dodao je da je veliki broj njih poznavao.

Kako je rekao, jedan od zarobljenika je pokušao da ga ubode nožem, te da ga je zbog toga udario.

Tepeš je izjavio da je ulazio u fiskulturnu salu da bi zarobljenicima dao cigarete, objasnivši da ih je vidio kroz otvorena vrata.

“Dođem tu bezveze, vidim ljude da šetaju kad ih puste”, kazao je Tepeš.

On je rekao da od Koromana nikada nije dobio nikakvu naredbu.

Nastavak suđenja je 28. septembra.