Suđenje

Vikić i ostali: Zarobljenici prevezeni iz policije u Novom Gradu

3. Septembra 2020.16:47
Na suđenju za zločin počinjen u Velikom parku u Sarajevu, Tužilaštvo BiH pročitalo je iskaz svjedoka Sulejmana Babića, koji je ispričao kako su zarobljenici prevezeni iz policije u opštini Novi Grad u Dom policije.


Dragan Vikić. Izvor: BIRN BiH 

Babić je rekao da je bio u Vojnoj policiji i da je s komandantom ove jedinice Kerimom Lučarevićem otišao do policije u Novom Gradu, gdje su bili dovedeni zarobljenici.

Svjedok je kazao da je vidio kako zarobljene iz policije izvode u vozilo, navodeći da je “Kerim govorio da idu Vikiću u Dom policije”. On je rekao da je s Lučarevićem krenuo prema Domu policije, a da su zarobljenici odvezeni drugim vozilom.

Babić je prvobitno izjavio da nije vidio zarobljenike u Domu policije, te da je stajao vani i nakratko ulazio. Nakon pauze tokom ispitivanja, tužiocu Philipu Alcocku je, kako se navodi, kazao da je vidio grupu zarobljenih u prizemlju. Rekao je i da je vidio modrice na njihovim licima.

Svjedok je kazao da se ne može sjetiti ko je šta namjeravao da uradi sa zarobljenicima. Naveo je da je Mišo Žmiro govorio da ih treba ubiti.

Tužilac Alcock ga je pitao da li je Vikić vidio zarobljenike, sugerišući da je Vikić to rekao i da to nije sporno. Babić je odgovorio da o tome nema saznanja.

Babić je izjavio da je u pet sati poslijepodne otišao u bazu na Bjelavama, a da je nakon nekoliko dana čuo da su zarobljenici ubijeni.

Odbrana Dragana Vikića prigovorila je posebno zbog sugestivnog načina ispitivanja tužioca. Braniteljica Adna Dobojlić je kazala da su lažni navodi da je Vikić rekao da je vidio zarobljenike.

Ona je prigovorila i što je tužilac svjedoku prepričavao iskaze drugih svjedoka, te što je nakon pauze koja nije snimana svjedok promijenio iskaz.

Za ubistva osam zarobljenih pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Velikom parku sudi se Draganu Vikiću, Jusufu Pušini, Nerminu Uzunoviću i Mladenu Čovčiću.

Vikić je, kao bivši komandant Specijalne jedinice i komandant Jedinice rezervnog sastava, optužen da nije spriječio ni preduzeo mjere na kažnjavanju podređenih, kao i Pušina, koji je bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine (RBiH). Uzunović i Čovčić su optuženi kao pripadnici Jedinice rezervnog sastava policije.

Babićev iskaz je pročitan nakon što su vještaci zaključili da nije zdravstveno sposoban da svjedoči i da bi mu se stanje pogoršalo dolaskom na sud.

Prije čitanja iskaza, neuropsihijatar Abdulah Kučukalić i psiholog Nermina Bajramagić predstavili su zajednički nalaz, u kojem su, između niza problema, konstatovali i nemogućnost govora.

Odgovarajući na pitanja, vještaci su potvrdili da je kod Babića i 2007. godine, prilikom otpusta iz bolnice, bilo konstatovano teško oštećenje govora.

U sudnici je vještacima pušten kraći dio snimka ispitivanja Babića u Tužilaštvu BiH obavljenog 2007. nakon puštanja iz bolnice.

Kučukalić je kazao da je vidna razlika u izgledu i emocionalnom ponašanju svjedoka 13 godina ranije, ali da je govor i dalje teško razumljiv. Kako je rekao, potrebno je da dva-tri puta ponovi nešto da bi ga uz napor razumjeli.

Vijeće je odlučilo da bude pročitan Babićev iskaz, uz napomenu da će cijeniti sve što je izneseno u vezi s njegovim zdravstvenim stanjem.

Tužiteljica Vesna Ilić uložila je 50-ak materijalnih dokaza, a planirano je da ulaganje dokumenata bude i u nastavku suđenja, koje je okvirno zakazano za 17. septembar.

Marija Taušan