Vijest

U Sjevernoj Makedoniji zaplijenjen eksploziv i uhapšeno troje osumnjičenih za terorizam

2. Septembra 2020.14:26
Sjeverna Makedonija uhapsila je troje navodnih simpatizera takozvane Islamske države i povratnika iz bliskoistočnih zona sukoba, te zaplijenila eksploziv i oružje pod sumnjom da su planirali da ga koriste za napade.

This post is also available in: English


Sjeverna Makedonija, specijalna policija. Izvor: MVR

Ministarstvo unutrašnjih poslova u utorak je objavilo da su tri osobe – makedonski državljani iz sjeveroistočnog grada Kumanova – uhapšeni u antiterorističkoj operaciji policije provedenoj prethodnog dana u suradnji s Državnom agencijom za sigurnost i Uredom javnog tužitelja za organizirani kriminal.

“B.A., V.A. i E.Lj. su recidivisti tj. povratnici, osobe koje su ranije počinile krivično djelo pripadnosti stranoj vojsci, policijskim snagama, paravojnim i parapolicijskim grupama”, navodi se u saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Dalje se dodaje da su tri osumnjičene osobe već odslužile zatvorske kazne u Sjevernoj Makedoniji za ranije počinjena krivična djela.

Tokom operacije njihovog hapšenja, policija je pronašla razna vatrena oružja, municiju i ručne granate, te eksploziv, pancirke i drugu opremu, kao i zastavu sa arapskim slovima.

Skrovište oružja pronađeno je u blizini lokalnog puta kod sela Biljanovce nadomak Kumanova.

Šef sjevernomakedonske Državne agencije za sigurnost Viktor Dimovski izvijestio je novinare u utorak da je, prema prvim informacijama, planirano da se oružje i eksploziv pronađeni tokom racije koriste za terorističke napade na institucije u toj zemlji.

Tužilaštvo je izjavilo da je već naredilo forenzičku analizu zaplijenjenog oružja i opreme, te da će osumnjičeni biti dovedeni pred suca koji će odlučiti o zahtjevu tužilaštva za mjeru pritvora.

Prema Državnom koordinacijskom tijelu za sprečavanje nasilnog ekstremizma i borbu protiv terorizma Sjeverne Makedonije, ova zemlja je do sada identifikovala više od 150 osoba koje su učestvovale u borbama u Iraku i Siriji. Vjeruje se da je ukupno 35 njih tamo i poginulo.

Mnogi drugi su se u međuvremenu vratili u svoju domovinu, a neki su završili u zatvoru.

Najistaknutiji slučaj, kodnog imena “Ćelija”, u kome je 2016. godine 11 osoba poslano u zatvor, ticao se grupe proglašene krivom za regrutiranje ljudi za borbu u Iraku i Siriji i učestvovanje u stranim paravojnim snagama.

Siniša Jakov Marušić


This post is also available in: English